Cum recunoşti sindromul colonului iritabil

1 70588 original jpg jpeg

Una din patru persoane suferă de sindromul colonului iritabil, la nivel mondial, cei mai mulţi dintre cei afectaţi fiind sub 50 de ani, spun statisticile.

Este o problemă de sănătate frecventă,ale cărei cauze exacte nu sunt cunoscute,însă unele studii arată că persoanele cu această afecţiune au nervii de la nivelul colonului mai sensibili. Totodată,femeile prezintă un risc dublu de a suferi de acest sindrom,faţă de bărbaţi.

Simptomele afecţiunii

Cele mai întâlnite simptome ale acestei tulburări gastro-intestinale sunt durerea abdominală,diareea şi/sau constipaţia,balonarea şi senzaţia că intestinele nu se golesc niciodată. Şi un miros neplăcut al respiraţiei poate fi semn că suferi de sindromul colonului iritabil. Unele persoane pot resimţi toate aceste neplăceri,în timp ce la altele poate apărea doar unul dintre ele,ca de exemplu doar durerea de stomac.

Stresul poate agrava afecţiunea

Boala poate fi agravată de alimentaţie (unele alimente precum ciocolata,fasolea,varza,conopida,laptele),dar şi de sedentarism. Stresul poate înrăutăţi simptomele şi poate creşte frecvenţa crizelor. Potrivit datelor unui studiu efectuat la Clinica Taleghani,Iran,anxietatea şi depresia au legătură cu această afecţiune. Aceste două tulburări se regăseau la aproximativ jumătate dintre persoanele diagnosticate cu sindromul colonului iritabil care au luat parte la cercetare.

De asemenea,manifestările neplăcute se pot acutiza la femei înainte şi în timpul menstruaţiei,din cauza fluctuaţiilor hormonale.

Metode de tratament

Cum această tulburare gastro-intestinală are simptome variate,nu există teste sau examene specifice de identificare,de aceea medicul pune diagnosticul prin eliminarea altor boli care pot da simptome similare sindromului colonului iritabil,în urma unor investigaţii medicale.

Cum nu există o cură pentru aceast boală,medicul va recomanda tratament pentru ameliorarea simptomelor,în funcţie de fiecare pacient în parte. Poate indica antidepresive,laxative,suplimente naturale cu fibre,dar şi antidiareice şi antispasmodice. Este,de asemenea,nevoie de un regim alimentar personalizat.

Mişcarea,de ajutor

Simptome precum disconfortul abdominal,balonarea,constipaţia sau diareea sunt mai puţin frecvente la persoanele care fac mişcare. Sunt suficiente câte 20-30 de minute de exerciţi fiizice,de trei-cinci ori pe săptămână,spun specialiştii suedezi de la Universitatea Göteborg.Cu cât intensitatea exerciţiilor este mai mare,cu atât se atenuează simptomele.

Idei Click!pentru femei

Guma de mestecat nu este recoamndată celor care suferă de această tulburare gastro-intestinală,pentru că favorizează pătrunderea aerului în stomac,agravând simptomele.

Dacă suferi de sindromul colonului iritabil este bine să renunţi la fumat şi la băuturile acidulate,pentru ameliorarea simptomelor.