Alimente despre care nu ştiai că ar avea gluten

1 82216 original jpg jpeg

În ultimii ani, glutenul a devenit ingredientul pe care foarte multe persoane îl evită, inclusiv copiii. Pentru majoritatea oamenilor, glutenul, o proteină găsită în multe tipuri de boabe, este total inofensiv. Dar pentru alţii alimentele cu gluten pot provoca o serie de probleme, de la disconfort abdominal, diaree şi balonare până la anxietate şi oboseală.

Toate probleme enumerate mai sus apar din cauză că glutenul distruge celulele intestinului şi provoacă un răspuns de atac din partea sistemului imunitar, mai ales în caz de boala celiacă. Atunci când răspunsul imun nu încetează să atace glutenul, acesta poate să se întoarcă în corp prin sânge. Persoanele care au sensibilitate sau intoleranţă la gluten ştiu că trebuie să evite produsele care conţin gluten. Dar există şi produse alimentare care-l conţin, fără să scrie exact pe etichetă, şi anume:

Produsele pe bază de secară

În timp ce glutenul este legat de grâu, secara este tot o cereală care conţine gluten. Aşadar, dacă vezi pe etichetă produsului că scrie ”fără grâu”, nu înseamnă neapărat că este fără gluten. Pentru a evita căderea în această capcană a glutenului, recomandat este să cauţi produsele cu adevărat bio şi care nu conţin gluten. Pâinea şi biscuiţii de secară sunt principalele ingrediente faţă de care trebuie să acorzi atenţie.

Berea

Berea este adesea derivată din orz sau grâu (malţ), ambele conţinând gluten. Însă, odată cu creşterea cererii pentru tot ceea ce nu conţine gluten, există un număr din ce în ce mai mare de bere fără gluten pe rafturile din magazine. Acestea sunt făcute de obicei din porumb sau orez şi sunt, în general, recomandate persoanelor cu sensibilitate la gluten.  

Sosul de soia

Sosul de soia, un ingredient comun şi de bază pentru sosuri în restaurantele japoneze, conţine grâu şi, prin urmare, gluten. În plus, nu uita că sosul de soia nu este numai pentru sushi. El este folosit şi în prepararea legumelor, salatelor etc. Din fericire, există o alternativă fără gluten, numită tamari, care are un gust aproape identic şi nu conţine grâu.

Fulgii de ovăz

Ovăzul este în mod normal un aliment fără gluten, dar este adesea contaminat. Glutenul din grâu, secară sau orz poate fi transferat în ovăz pe câmp sau în fabrici în timpul procesării. Dacă obişnuieşti să mănânci fulgi de ovăz dimineaţa la micul dejun, alege-i pe cei care nu conţin deloc gluten, mai ales dacă eşti alergic.



Recente

prieteni   shutterstock 2030231144   crop jpg
LIVE ora 1300 jpg
1 telefon jpg jpeg
Test de personalitate   Lungimea degetului mic   Captura Youtube jpg
Barbat jpg
Creveti mantis jpg
sindromul impostorul shutterstock 2146571189 jpg
Clark 1 jpg
cap om jpg
femeie meteo shutterstock 1908728758 jpg
1 shutterstock 35686414 culori jpg jpeg
Test personalitate jpg
Culoare jpg
Kanji jpg
lider   be unique gbe1cfc331 1280 jpg
bani jpeg
elementele naturii   shutterstock 249716197 jpg
oua incondeiate bucovina jpeg
2 tablou  jpg
Paste   shutterstock 1896795169 jpg