Când apar problemele digestive
Este destul de greu să-ţi dai seama de ce ai probleme digestive şi ce măsuri ar trebui să iei. De aceea, în schema de mai jos găseşti câteva răspunsuri şi sfaturi de urmat.
Problema ta digestivă a apărut brusc? Da. Ai avut şi episoade de vomă în ultimele 24 de ore? Da.
Poate fi o răceală sau un microb pe care l-ai luat dintr-o mâncare alterată. Nu!
Ai o durere surdă în partea stângă a abdomenului? Da.
Dacă aceste episoade sunt însoţite de febră, este vorba de diverticulită, o inflamare a diverticulilor, care sunt nişte saci de 5-10 mm formaţi din pliurile colonului. Un tratament cu antibiotice şi o dietă cu mai multe fibre te vor ajuta să-ţi revii.
Nu, mă doare toată partea de jos a abdomenului.
Poate fi sindromul pre-menstrual, mai ales dacă este însoţit de diaree şi de senzaţii de greaţă. Un antiinflamator şi o doză de calciu te vor pune pe picioare şi vor diminua durerea.
Nu, durerea este în partea dreaptă.
Dacă ai febră însoţită de episoade de vomă, atunci ai apendicită, aşa că mergi imediat la medic pentru o ecografie abdominală.
Problema ta digestivă a apărut brusc?
Nu, îmi dă bătăi de cap de ceva vreme.
Simptomele pe care le ai (diaree sau constipaţie) se înrăutăţesc de obicei după ce mănânci?
Nu neapărat.
Ai sânge în scaun?Da.
Dacă în ultima vreme ai pierdut mult în greutate şi ai avut episoade de febră, poate fi vorba de boala lui Crohn sau de o colită ulceroasă. Mergi repede la doctor pentru tratament şi pentru a fi sigură că nu este nimic mai grav.
Poate fi vorba de un colon iritabil, afecţiune care are ca simptome constipaţia sau diareea, însoţită de dureri în partea de jos a abdomenului. Dacă ai aceste simptome, măreşte cantitatea de fibre din meniu şi încearcă să controlezi nivelul de stres din viaţa ta.
Poate fi o alergie la mâncare sau o intoleranţă la gluten. Medicul tău îţi va recomanda să faci un test de sânge prin care să detecteze urma glutenului (din pâine sau paste) sau a lactozei (din produsele lactate).