Carnea de ied, mai sănătoasă decât cea de miel? Ce spun medicii

Carnea de ied, mai sănătoasă decât cea de miel? Ce spun medicii jpeg

Carnea de miel este nelipsită de pe masa de Paşte a multor români, însă dacă nu vă place gustul sau dacă aveţi probleme cu colesterolul, specialiştii recomandă carnea de ied. Este însă într-adevăr mai sănătoasă?

Specialiştii spun că iedul ar fi mai sărac în colesterol şi decât puiul, fie el şi fără piele. Asta pentru că iedul nu asimilează grăsimea în muşchi, aşa cum se întâmplă în cazul vitei şi porcului, ci în exterior, ceea ce face ca acele părţi să fie uşor eliminate prin tăiere.

Şi carnea de vită conţine de două ori mai multe grăsimi decât cea de ied, iar porcul de trei ori mai multe. 

„Carnea de ied şi carnea de capră au mai puţină grasime datorită regimului de viaţă. Caprele nu sunt crescute în regim industrial, şi nu sunt supuse un regim intensiv de creştere. Ele cresc în natură, sunt hrănite natural, de aceea carnea lor este bogată în proteine”, explică medicul nutriţionist Corina Zugravu.

Citeşte şi: Cum te păcăleşti atunci când cumperi carne din supermarket

Părerile sunt însă împărţite referitor la gustul cărnii de miel şi de ied. 

„Sunt păreri subiective care ţin de gust, nu se poate spune neapărat că e mai bună carnea de ied decât cea de miel. Într-adevăr, iedul are mai puţine grăsimi de aceea carnea e mai bună. Pe de altă parte, carnea de miel este mai bogată în minerale. După fătare se păstrează infiltraţii şi lichide în organism şi carnea conţine substanţe toxice care se elimină în timp. De altfel, este şi lege care interzice sacrificarea mieilor înainte de două luni. Sunt mai multe indicii privind timpul de sacrificare, cum ar fi cicatrizarea completă a cordonului ombilical, respectiv uscarea lui, şi greutatea atinsă”, a explicat medicul veterinar Ioan Bejan, preşedintele Colegiului Medicilor Veterinari Vaslui.

Medicul veterinar a subliniat faptul că ne putem da seama de calitatea cărnii după vârsta animalului şi a felului în care a fost hrănit.

Pentru a fi consumaţi de Paşte, ar trebui ca aceştia să fie fătaţi în ianuarie pentru a ajunge la greutatea optimă. Mai e un aspect, dacă puiul a trecut deja pe alimentaţie cu furaje, calitatea nu mai e la fel de bună. Se vorbeşte despre purcel de lapte, viţel de lapte, miel de lapte. Ideea e că e mai bună carnea cu cât puiul a fost ţinut mai mult lângă mamă şi a fost hrănit numai cu lapte şi concentrate”, a spus dr. Bejan. 

Citeşte şi: Ce se întâmplă în organism după ce renunţi la carne

Indifererent de tipul cărnii pe care îl alegeţi pentru friptura de Paşte, pentru a-şi păstra toţi nutrienţii, aceasta trebuie gătită la cuptor sau prin fierbere, la foc mic. Prin prăjire, carnea de orice tip se încarcă de grăsimile folosite şi conţine mai multe calorii.

Sursă: adevărul.ro, doctorulzilei.ro



Recente

femeie antreprenor magazin flori 8279013 jpg
vitaly gariev WHXI5Ciuu0c unsplash jpg
De ce e numit Sfantul Apostol Andrei ocrotitorul Romaniei  Sursa imagine shutterstock 524363197 jpg
tinctura de usturoi beneficii jpeg
photorealistic style clouds woman jpg
Cele mai recomandate scaune auto pentru copii în 2025 jpg
copil strange monede intr un borcan 7118209 jpg
1762850981 rGLC png
leasing png
top view online psychologist concept jpg
toamna jpg
bride putting earrings jpg
calendar ortodox 2018 27 octombrie sfantul dimitrie basarabov jpeg
2150936613 jpg
Gestionarea eficienta a unui credit nevoi personale Sfaturi de baza jpg
7955 jpg
portrait young blonde woman posing jpg
gold aesthetic wallpaper with hand wearing rings jpg
portrait human being depicted with angel wings jpg
pexels yankrukov 7233912 jpg