Carnea de ied, mai sănătoasă decât cea de miel? Ce spun medicii

Carnea de ied, mai sănătoasă decât cea de miel? Ce spun medicii jpeg

Carnea de miel este nelipsită de pe masa de Paşte a multor români, însă dacă nu vă place gustul sau dacă aveţi probleme cu colesterolul, specialiştii recomandă carnea de ied. Este însă într-adevăr mai sănătoasă?

Specialiştii spun că iedul ar fi mai sărac în colesterol şi decât puiul, fie el şi fără piele. Asta pentru că iedul nu asimilează grăsimea în muşchi, aşa cum se întâmplă în cazul vitei şi porcului, ci în exterior, ceea ce face ca acele părţi să fie uşor eliminate prin tăiere.

Şi carnea de vită conţine de două ori mai multe grăsimi decât cea de ied, iar porcul de trei ori mai multe. 

„Carnea de ied şi carnea de capră au mai puţină grasime datorită regimului de viaţă. Caprele nu sunt crescute în regim industrial, şi nu sunt supuse un regim intensiv de creştere. Ele cresc în natură, sunt hrănite natural, de aceea carnea lor este bogată în proteine”, explică medicul nutriţionist Corina Zugravu.

Citeşte şi: Cum te păcăleşti atunci când cumperi carne din supermarket

Părerile sunt însă împărţite referitor la gustul cărnii de miel şi de ied. 

„Sunt păreri subiective care ţin de gust, nu se poate spune neapărat că e mai bună carnea de ied decât cea de miel. Într-adevăr, iedul are mai puţine grăsimi de aceea carnea e mai bună. Pe de altă parte, carnea de miel este mai bogată în minerale. După fătare se păstrează infiltraţii şi lichide în organism şi carnea conţine substanţe toxice care se elimină în timp. De altfel, este şi lege care interzice sacrificarea mieilor înainte de două luni. Sunt mai multe indicii privind timpul de sacrificare, cum ar fi cicatrizarea completă a cordonului ombilical, respectiv uscarea lui, şi greutatea atinsă”, a explicat medicul veterinar Ioan Bejan, preşedintele Colegiului Medicilor Veterinari Vaslui.

Medicul veterinar a subliniat faptul că ne putem da seama de calitatea cărnii după vârsta animalului şi a felului în care a fost hrănit.

Pentru a fi consumaţi de Paşte, ar trebui ca aceştia să fie fătaţi în ianuarie pentru a ajunge la greutatea optimă. Mai e un aspect, dacă puiul a trecut deja pe alimentaţie cu furaje, calitatea nu mai e la fel de bună. Se vorbeşte despre purcel de lapte, viţel de lapte, miel de lapte. Ideea e că e mai bună carnea cu cât puiul a fost ţinut mai mult lângă mamă şi a fost hrănit numai cu lapte şi concentrate”, a spus dr. Bejan. 

Citeşte şi: Ce se întâmplă în organism după ce renunţi la carne

Indifererent de tipul cărnii pe care îl alegeţi pentru friptura de Paşte, pentru a-şi păstra toţi nutrienţii, aceasta trebuie gătită la cuptor sau prin fierbere, la foc mic. Prin prăjire, carnea de orice tip se încarcă de grăsimile folosite şi conţine mai multe calorii.

Sursă: adevărul.ro, doctorulzilei.ro



Recente

Vrei mai multa vizibilitate pentru afacerea ta O agentie de marketing online iti poate aduce succesul jpg
tarot shutterstock 2080451098 jpg
shopping 1499445875 jpg
incredere in sine 2483755871 jpg
test jpg
young business woman sitting cahir working computer jpg
livemint jpg
test iluzie jpg
firma de curatenie bucuresti jpg
trifoi cu 4 foi jpg
back view woman making heart shaped hands sunset jpg
excited happy young female coworker receive excellent opportunity triumphing gladly smiling camera clench fists celebrating win success rejoicing fantastic good news surprised copy space jpg
2150420711 jpg
2150229929 jpg
young beautiful woman lying bed early morning shot from jpg
find the third cat jpg
shutterstock 1310620391 jpg
femeie care picteaza jpg
shutterstock 2253537285 jpg
shutterstock 2269877129 jpg