Cel mai bun lapte vegetal
Dacă ai o intoleranţă la lactoză, eşti vegetarian sau pur şi simplu nu-ţi place gustul produselor lactate, atunci alternativele sunt următoarele: laptele de soia, de nucă de cocos, de migdale şi de orez.
Dar care dintre toate acestea este mai hrănitor şi mai sănătos pentru organimsul uman? Nutriţioniştii sunt foarte clari în această privinţă, iar câştigătorul este laptele de soia.
Motivele acestora sunt bine întemeiate:
Un studiu recent publicat de prestigiosul Food Science and Technology a dezvăluit că, deşi laptele de vacă are cele mai mari valori nutritive, conţinând 8 grame de proteine, 9 grame grăsime şi 11.5 grame carbohidraţi, laptele de soia este produsul vegetal cu cele mai mari valori nutritive.
Un singur pahar de lapte de soia(240 ml) conţine 330 mg de calciu şi doar 95 de calorii.
Are proprietăţi anti-cancerigene
Laptele de soia conţine fitonutrienţi care au proprietăţi anti-cancerigene, reducând astfel riscul de a face cancer.
Prin comparaţie, laptele de migdale are în compoziţie acizi graşi esenţiali, benefici pentru persoanele aflate la dietă.
Mai dulce la gust şi cu o aromă mai plăcută, laptele de orez în schimb e mai puţin bogat nutritiv şi are un conţinut mai mare de carbohidraţi.
Laptele de cocos are un conţinut caloric scăzut, dar conţine puţine proteine şi alte elemente nutritive, iar caloriile pe care le conţine provin din grăsimi saturate.
Atenţie la consum !
Nutriţioniştii ne avertizează însă că, oricât de bun ar fi laptele de soia, acesta nu poate înlocui în întregime proprietăţile nutriţionale pe care laptele de vacă le are. Consumul îndelungat de lapte de soia, fără a include în alimentaţie şi nutrienţii pe care laptele de provenienţă animală îi are, poate duce în timp la grave probleme de sănătate.