Cele 3 tipuri de carbohidraţi
Carbohidraţii, proteinele şi grăsimile sunt trei tipuri de macronutrienţi prezenţi în produsele alimentare. Din toate cele trei, carbohidraţii se transformă în zahăr, fibre şi amidon. Ei joacă un rol important în dietă, iar unii carbohidraţi sunt consideraţi sănătoşi şi necesari.
Iată ce trebuie să ştii despre carbohidraţi:
Zahăr
Carbohidraţii pot fi simpli sau complecşi. În chimie, carbohidraţii simpli reprezintă una sau două unităţi de carbon, hidrogen şi oxigen, şi pentru că au numai câteva molecule, sunt uşor de asimilat de organism şi folosiţi ca sursă de saţietate. Carbohidraţii simpli sunt cunoscuţi sub numele de zahăr. Ei pot fi găsiţi natural în fructe, legume şi lapte sau adăugaţi în anumite produse alimentare. Zahărul adăugat include fructoză, glucoză, sirop de porumb şi maltoză. Deoarece carbohidraţii simpli conţin foarte puţine substanţe nutritive decât cei complecşi, specialiştii recomandă să evităm produsele care îi conţin.
Amidon
Amidonul şi fibrele sunt carbohidraţi complecşi, care au mai mult de trei molecule de hidrogen, carbon şi oxigen. Amidonul - care trebuie digerat- este transformat în energie şi este prezent în legume şi produse de panificaţie. cartofii, fasolea uscată, porumbul, pâinea, cerealele, toate conţin amidon. Este posibil să existe amidon şi fibre în mai multe produse alimentare. De exemplu, pâinea din cereale integrale conţine şi fibre şi amidon.
Fibre
Fibrele sunt un fel de carbohidraţi, dar diferite de carbohidraţii simpli şi complecşi. Ele sunt transformate în organism energie, deoarece nu pot fi digerate. O dietă bogată în fibre previne constipaţia. Necesarul zilnic de fibre este de 14 grame pentru fiecare 1000 de calorii consumate zilnic. Surse de fibre sunt fulgii de ovăz, nucile, fructele, seminţele, pâinea din cereale integrale etc.