Cele mai bune alternative la zahărul din cafea
Cafeaua este băutura cu care majoritatea ne începem ziua. Dar, în general, există două tipuri de oameni când vine vorba de cafea; cei care o beau cu zahăr, şi cei care nu adaugă zahăr. Dacă eşti una dintre cele care pun trei linguri de zahăr la o ceaşcă de cafea, ar trebui să renunţi. Iată ce alte alternative mai sănătoase ai:
Nectar de agave
Nectarul de agave a fost folosit de-a lungul timpul în Mexic ca îndulcitor, tonic medicinal şi fermentat în alcool (tequila). În timp ce produsul tradiţional conţine o cantitate mare de minerale şi alţi compuşi care-l îmbogăţesc cu proprietăţi antimicrobiene, antiinflamatoare şi antivirale, se crede că nectarul de agave îşi pierde toate proprietăţile când este supus căldurii în timpul extracţiei pentru producţia de masă. Recomandat este să-l cumperi de la magazine naturiste.
Zahăr de cocos
Poate nu ştiai, dar zahărul de cocos este cel mai frecvent găsit sub formă de pudră, granule sau chiar blocuri de zahăr. Este foarte asemănător cu zahărul brun, dar poate avea culori diferite – de la galben deschis până la maro închis. Acest îndulcitor provine din seva florii de palmier, fiind folosit de-a lungul timpului ca îndulcitor tradiţional în ţări precum Filipine şi Indonezia. În timp ce conţine vitamine precum B1, B2, B3 şi B6, care ajută la combaterea stresului şi stimularea energiei şi la acizii graşi cu lanţ scurt precum acidul glutamic, are un impact şi asupra funcţiilor metabolice ale organismului. Una dintre principalele sale avantaje, pe lângă faptul că este durabil, este că are un indice glicemic scăzut de 35, ceea ce îl face perfect pentru diabetici şi persoanele care doresc să evite zahărul alb. Zahărul de cocos este, de asemenea, bogat în potasiu şi zinc şi are de două ori cantitatea de fier şi de patru ori mai mare cantitatea de magneziu decât zahărul brun.
Sirop de arţar
Dacă ai crezut că siropul de arţar poate fi folosit numai pentru clătite, ai crezut greşit. Atunci când este utilizat cu moderaţie, acest sirop natural poate fi un bun înlocuitor pentru zahărul alb. În plus, siropul de arţar conţine minerale precum zinc şi magneziu, cu un indice glicemic scăzut, ceea ce înseamnă că stabilizează nivelul de zahăr din sânge prin eliberarea lentă a zahărului, împiedicând pofta de dulce.
Miere
Mierea este cel mai frecvent utilizată ca alternativă pentru zahărul alb. Deşi mierea comercială are un indice glicemic scăzut, mierea manuka este cea mai bună pentru că este bogată în proprietăţi antibacteriene şi alte substanţe nutritive.