Cum să ai energie fără să bei cafea
Multe dintre noi îşi încep ziua cu un ceaşcă de cafea dimineaţa, pentru a avea energie. Dar deşi cofeina are multe avantaje, are şi unele efecte secundare negative.
Consumul regulat de cafea este asociat cu creşterea tensiunii arteriale şi cu bătăi neregulate de inimă. Mai mult,dependenţa de cafea poate provoca chiar simptome de sevraj. Iată cum poţi avea energie fără să bei cafea.
Divizare meselor
Un studiu publicat în „American Dietetic Association“ arată că mâncatul unor porţii mici pe tot parcursul zilei poate ajuta la creşterea nivelului de energie prin furnizarea de vitamine şi minerale esenţiale pentru corp. Specialiştii cred că mesele rare pot provoca scăderi bruşte ale glicemiei,care este un factor crucial pentru nivelurile de energie. Prin urmare,este recomandat să se împartă mesele pentru a uşura procesul de digestie. Potrivit unui raport a „Jurnalului Medical Britanic“,medicii recomandă un consum regulat de şase mese mici pe zi.
Evitaţi consumul frecvent de carne
Ştiai că tu consumi mult mai multă energie în digestia produsele din carne decât a produselor vegetariene? Acest lucru se întâmplă în primul rând pentru că în carne se găsesc mai multe proteine şi grăsimi care sunt greu de digerat comparativ cu produsele vegetariene. În plus,prezenţa anumitor hormoni şi pesticide în carne poate,de asemenea,influenţa nivelul de energie. Dar acest lucru nu înseamnă că trebuie să renunţi complet la carne,ci doar să limitezi consumul ei.
Stai departe de tentaţiile dulci
Este foarte important ca pe parcursul zilei să eviţi tantaţiile încărcate cu mult zahăr. De obicei,după-amiaza este perioada din zi în care nivelul glicemiei este scăzut. Acesta este momentul când corpul tânjeşte după o gustare bogată în zahăr. Încearcă să controlezi această ispită.
Consumă cereale integrale
O mare parte dintre noi cred că energia poate fi derivată instantaneu folosind cafeaşi alte produse ce conţin cofeină. Ţine mine că astfel de produse te ţin în priză pentru o perioadă scurtă de timp şi este adesea urmată de o scădere bruscă de energiecare te lasă fără putere. Acum este momentul când cerealele integrale îţi vin în ajutor. Acestea permit un flux constant de energie,combustibil de care organismul are nevoie pe tot parcursul zilei.
Bea suficientă apă
Mai mult de două treimi din greutatea corpului uman este compus din apă. Mai mult decât atât,avem nevoie de apă pentru ca organismul să-şi regleze temperatura corpului şi pentru a împiedica apariţia constipaţiei. Prin urmare,consumă cel puţin 8 pahare pe zi de apă. În afară de apă,te mai poţi hidrata şi prin consumarea de lichide,cum este laptele. Cu toate acestea,băuturile care conţin cofeină nu sunt recomandate,deoarece acestea acţionează ca diuretice.
Mănâncă fructe pe stomacul gol
Consumând un măr sau o portocală pe stomacul gol este o modalitate foarte bună de a alunga somnolenţă şi de a primi un impuls de energie rapid.