Cum să citeşti oamenii ca un profesionist. Trucuri de la psihologi

Cum ritmul zilelor noastre este alert, este mai important ca niciodată să înțelegem corect oamenii din jurul nostru. Îţi dăm câteva detalii la care să fii atent pentru a citi mai uşor pe cei cu care relaţionezi!

image

Fie la locul de muncă, fie în familie sau între prieteni, este importantă capacitatea de a-ţi da seama care este starea emoţională a celorlalţi sau cum primesc aceştia mesajele transmise de tine. Te ajută să ai relații mai profunde și împlinite. În cele ce urmează, găseşti câteva sfaturi psihologice despre cum să observi oamenii din jurul tău ca un profesionist.

Recunoaște inteligența emoțională

Persoanele cu inteligență emoțională ridicată sunt adesea capabile să-și înțeleagă propriile sentimente și pe ale altora și să răspundă în mod corespunzător.

Acordă atenție modului în care reacționează la situațiile emoționale pentru a-și evalua abilitățile empatice.

Acordă atenție comunicării non-verbale

Limbajul corpului este adesea mai sincer decât cel verbal. Fii atent la gesturi, expresii faciale și atitudinea celui din faţa ta. Un braț încrucișat poate semnala defensivă, în timp ce o privire directă poate transmite încredere.

Observă-i reacția la situațiile stresante

Modul în care cineva reacționează sub presiune poate dezvălui multe despre caracterul său. Persoana rămâne calmă și orientată spre soluții sau devine ușor panicată și iritabilă? În funcţie de răspuns, ştii cum să abordezi diverse situaţii în viitor şi cum să-i comunici.

Vezi şi: Cât de bine te pricepi să citeşti oamenii?

Acordă atenție utilizării limbii

Alegerea cuvintelor poate spune multe despre o persoană. Vocabularul, rata de vorbire și modul în care cineva abordează subiecte pot dezvălui nivelul lor de educație şi chiar onestitatea acestuia.

Ascultă activ

Ascultarea activă înseamnă a te implica pe deplin în discuţia cu interlocutorul și a-i oferi un răspuns prin încuviințare din cap sau prin acord verbal. Acest lucru nu numai că arată respect, dar îţi permite și să obții informații aprofundate despre gândurile și sentimentele celuilalt.

Citeşte şi: 4 greşeli de evitat dacă vrei să faci impresie bună

FOTO: Shutterstock