Cum să faci diferenţa între produsele alimentare autentice şi imitaţii

Ştiai că 2 din 3 pizza servite în Italia sunt făcute cu ingrediente ne-italiene? Cu ocazia unui seminar recent, s-a vorbit despre contrafacerea produselor alimentare tradiţionale şi despre educarea gustului consumatorilor.

Contrafacerea alimentelor tradiţionale-un fenomen mondial

Seminarul „Protejarea produselor agroalimentare MADE IN ITALY în România” a fost organizat de către Agenţia ICE Bucureşti şi Camera de Comerţ Italiană pentru România,sub patronajul Ambasadei Italiei,şi şi-a propus să aducă în atenţia publicului tema protejării produselor italiene autentice.

Contrafacerea produselor italiene şi aşa-numitul „italian sounding” (produse prezentate sub o marcă cu rezonanţă italiană,dar care provin din alte ţări) sunt două fenomene în continuă creştere. În acest fel,consumatorul este păcălit cu bună-ştiinţă.

S-a calculat că cifra de afaceri estimată a imitaţiilor de produse „Made in Italy” este de aproximativ 60 de miliarde de Euro la nivel mondial.

Pericol pentru siguranţa alimentară a consumatorului

Cu alte cuvinte,nu numai economia italiană este păgubită,dar şi buna-credinţă,ba chiar sănătatea consumatorilor. Să zicem,spre exemplu,că te duci la magazin ca să cumperi Mozzarella,de care ai nevoie pentru a prepara o salată „caprese”,şi te abia acasă observi că produsul e fabricat în Polonia. Şi,parcurgând lista ingredientelor,îţi mai dai seama că brânza respectivă nu a fost preparată din lapte de bivoliţă,aşa cum prevede reţeta tradiţională,ci din lapte de vacă.

Sau cumperi un „Prosciuto italiano” care arată bine,care afişează pe etichetă steagul Italiei şi sloganul „gustoso” – ca să descoperi,dacă ai răbdare să citeşti specificaţiile tipărite mărunt,că alimentul vine din Germania.

„Am mânca italieneşte înseamnă şi istorie,şi cultură,şi tradiţie”,a spus Luca Gentile,directorul Agenţiei ICE Bucureşti. Domnia sa a mai ţinut să sublinieze că produsele care dau senzaţia de „italienism” denaturează gustul preparatelor autentice. Uleiul de măsline,roşiile pasate la conservă,brânzeturile,mezelurile,pastele care par a fi „Made in Italy”,dar nu sunt,pot pune în pericol inclusiv siguranţa alimentară a consumatorului.

Falsuri în supermarketurile româneşti

simeon stalpnicul png

Produsele „italienizate„ sunt prezente inclusiv în supermarketurile româneşti:la seminar a fost prezentat „Raportul de constatare a cazurilor de italian sounding în România”,o cercetare realizată de Camera de Comerţ Italiană pentru România în rândul marilor retaileri.

Au fost depistate,în 9 hipermarketuri,32 de produsecare imitau stilul produselor italiene-dintre care 17 produse lactate,5 cutii de paste,4 salamuri şi 6 conserve.

Concluzia? O modalitate prin care poate fi combătut fenomenul de imitaţie este informarea publicului şi educarea gustului său. Tocmai de aceea,după seminar a fost organizată o mini-expoziţie de vinuri şi produse alimentare italiene veritabile,iar invitaţii au avut prilejul să se familiarizeze cu inconfundabilele arome şi savori.

simeon stalpnicul png

Citeşte şi:

Alimente care alungă depresia

5 condimente care te ajută să slăbeşti



Recente

tarot shutterstock 2080451098 jpg
shopping 1499445875 jpg
incredere in sine 2483755871 jpg
test jpg
young business woman sitting cahir working computer jpg
livemint jpg
test iluzie jpg
firma de curatenie bucuresti jpg
trifoi cu 4 foi jpg
back view woman making heart shaped hands sunset jpg
excited happy young female coworker receive excellent opportunity triumphing gladly smiling camera clench fists celebrating win success rejoicing fantastic good news surprised copy space jpg
2150420711 jpg
2150229929 jpg
young beautiful woman lying bed early morning shot from jpg
find the third cat jpg
shutterstock 1310620391 jpg
femeie care picteaza jpg
shutterstock 2253537285 jpg
shutterstock 2269877129 jpg
shutterstock 2377547251 jpg