Cum treci la ora de iarnă

1 57175 original jpg jpeg

În noaptea de sâmbătă spre duminică dăm ceasul înapoi cu o oră pentru a trece la ora de iarnă. Astfel, ora 4.00 va deveni ora 3.00. Vestea bună este că dormim mai mult. Pentru mulţi dintre noi însă, decalajul este derutant. De ce se întâmplă asta?

Trecerea la ora de iarnă perturbă ritmul biologic al organismelor, mai ales în cazul copiilor şi al bătrânilor, categoriile cele mai sensibile la astfel de schimbări. Aşa apar tulburările de somn (insomnii, somnolenţă în timpul zilei, oboseală accentuată). Iată câteva strategii care te pot ajuta să treci mai uşor peste acest decalaj:

Culcă-te mai târziu

Sâmbătă seara, te poţi culca mai târziu cu o oră. Aşa, te vei trezi în mod normal la ora obişnuită, după ce-ţi faci orele de somn. Dacă nu ai însă un program regulat de odihnă, această strategie s-ar putea să nu meargă.

Schimbă ora din ajun

Se pare că este mult mai simplu dacă fixezi ceasurile după ora nouă cu o seară înainte de a se schimba ora. Este adevărat că televizorul, computerul sau telefonul mobil „se dau singure înapoi”, însă este mult mai simplu dacă reglezi ceasurile din casă în avans. Astfel, organismul este păcălit, iar dimineaţa, când te vei trezi şi vei privi ceasul, nu te vei mai simţi derutată. 

O dietă plină de vitamine

Adaugă în meniul zilnic cât mai multe verdeţuri şi fructe de sezon, bogate în vitamina C, în calciu şi în magneziu, care te vor ajuta să depăşeşti cu bine astenia provocată de ora de iarnă. Pentru un somn odihnitor, ia în fiecare zi suplimente cu bio-melatonină.  

Fixează-ţi un nou program de somn

Oboseala care te încearcă în perioada de după schimbarea orei trece mult mai repede dacă respecţi cu stricteţe programul de odihnă şi dacă te culci şi te trezeşti la ore fixe. În câteva zile, totul va reintra în normal şi nu vei mai resimţi efectele negative ale trecerii la ora de iarnă.

Obişnuieşte-i şi pe cei mici

Ei sunt de-a dreptul bulversaţi de trecerea la ora de iarnă. În prima săptămână de schimbare, vor fi morocănoşi, se vor trezi cu greu sau nu vor avea poftă de mâncare. De aceea, psihologii recomandă să-i obişnuieşti încet-încet cu modificările de orar.

Îi poţi pregăti de schimbare decalând cu 15 minute ora de trezire, de masă şi de culcare, începând de joi şi până duminică. Trucul acesta poate funcţiona le fel de bine şi pentru tine.

Sursa foto: walldevil.comRecente

Secret, zodii jpg
George Clooney, Lisa Snowdon  Shutterstock jpg
Curatenie jpg
cupluri de vedete  sursa   Shutterstock jpg
flori shutterstock 553167952 jpg
apocalipsa jpg
joburi de viitor jpg
Obiceiuri noi jpg
Suflet pereche jpg
Job jpg
femeie cu geantă  foto   Shutterstock jpg
Parinte jpg
Test jpg
print 3d  Shutterstock jpg
Ce spune despre tine culoarea preferata  Sursa foto shutterstock 1981034735 jpg
Intelepciune jpg
prima intalnire jpg
Cuplu jpg
Stres jpg
Restaurant cu specific italian jpg