De ce trebuie să ţii cont când urmezi o cură de detoxificare?

1 75249 original jpg jpeg

Vara ne aduce vreme frumoasă şi caldă, oferind o oportunitate ideală pentru a ne detoxifica organismul. Studiile arată că procentul persoanelor care adopta o cură de detoxificare cel puţin o dată pe an este în creştere, iar din ce în ce mai mulţi oameni sunt familiarizaţi cu acest proces de îmbunătăţire a sănătăţii.

„Scopurile principale sunt cele de a pune într-o oarecare stare de repaus sistemul digestiv, în a consuma reziduurile proteice intracelulare prin autofagie şi a diminua concentraţia xenobioticelor (toxice, xeno-estrogeni, metale) care se pot acumula în diverse ţesuturi şi mai ales în cele bogate în grăsimi (ţesut adipos, nervos, etc.). Aceste elemente nocive acumulate în organism pot proveni din mai multe surse, inclusiv pesticide, fungicide, fertilizanţi şi alţi contaminanţi de mediu, produse de uz casnic, alimente procesate şi agenţi de ambalare, alcool, medicament, haine şi multe altele. Oferind corpului o pauză de detoxificare sprijinită printr-un anume fel de alimentaţie şi suplimentare nutritinală cu capacitate de absorbţie a toxicelor deversate în intestin, puteţi ajunge la un nivel îmbunătăţit de sănătate şi vitalitate”, afirmă cercet. dr. Horaţiu Albu, master în biologie moleculară.

Ce se întâmplă în corp în timpul detoxificării? 

Toţi suntem conştienţi de faptul că fructele şi legumele sunt bune pentru organism, dar ce se întâmplă când ne rezumăm numai la consumul a unora dintre ele, care nu aduc nutrimenţii necesari bunei funcţionări a organelor?

Dacă nu consumaţi nimic altceva decât sucuri naturale timp de o săptămână, veţi pierde în greutate, pentru că nu mâncaţi, ci pentru că organismul se detoxifică. Apa este stocată în muşchi cu ajutorul glicogenului. Când adoptaţi o dietă săracă în calorii, utilizaţi suplimente naturale care să vă susţină organismul, întrucât pot lipsi din alimentaţie toate celelalte elemente nutritive vitale, cum sunt grăsimile, fibrele şi proteinele.

„Corpurile noastre elimină toxinele hidrosolubile zi de zi, datorită rinichilor, plămânilor şi transpiraţiei. Însă, în zilele în care chimizarea a atins cote paroxistice, un rol tot mai important în degradarea sănătăţii îl au celelalte toxice, denumite liposolubile care sunt stocate în ţesuturile cu conţinut mare de grăsime şi care sunt eliminate doar rareori de către ficat pe cale biliară în intestin de unde mai apoi sunt reabsorbite. Sănătatea este puternic perturbată de ele”, spune specialistul. 

4 metode pentru o detoxificare sănătoasă 

1. Dieta de curăţare şi hidratare. O dietă de curăţare se afla în centrul oricărui program de detoxificare. Scopul este de a vă concentra pe produsele alimentare de bună calitate, în general lichide, care să aducă o cantitate scăzută de calorii, însă, care să ajute la menţinerea pe cât posibil a unui nivel glicemic cât de cât stabil.

2. Includeţi suplimente nutritive naturale. Aceste remedii naturale puternice pot ajuta la eliminarea toxinelor şi a metalelor grele, sprijină organele excretoare, reduce inflamaţia, îmbunătăţeşte circulaţia, intensifică digestia şi susţine imunitatea. 

3. Exerciţiile fizice. Mişcarea fizică regulată este critică în timpul unei cure de detoxificare, deoarece este stimulat sistemul limfatic pentru a promova eliminarea mai eficientă a toxinelor. Fără exerciţii fizice regulate, procesul de detoxificare este încetinit, ca un blocaj de trafic. Circulaţia corectă este esenţială pentru sănătatea generală, iar în cazul detoxificării, este o necesitate. Chiar şi o plimbare obişnuită sau de rutină poate face o mare diferenţă. 

4. Rolul meditaţiei. Puteţi maximiza beneficiile detoxificării prin meditaţie, yoga, relaxare în natură şi odihnă. Managementul stresului sănătos este o modalitate importantă şi înălţătoare pentru a sprijini bunăstarea la fiecare nivel. De fapt, practicile minte-corp, cum este meditaţia, pot încuraja un proces mult mai profund de detoxificare. Rolul conexiunii minte-corp în detoxificare este un subiect important şi un element benefic în curele de detoxificare sănătoase.