Grăsimi bune şi rele - în ce alimente le găsim?
Multe dintre alimentele pe care le consumăm conţin grăsimi care fac bine organismului. Există însă şi grăsimi care ne pot face rău. Întrucât acestea din urmă sunt asociate cu diverse boli, medicii ne recomandă să le consumăm cu moderaţie.
Grăsimile se împart în:mononesaturate,polinesaturate,saturate şi trans. În funcţie de beneficiile sau de efectele negative pe care le au asupra organismului,acestea pot fi bune sau rele.
Grăsimi bune
Grăsimile mononesaturate şi polinesaturate au efecte pozitive asupra organismului,jucând un rol important în ţinerea sub control a greutăţii,ajută la scăderea colesterolui „rău“ (LDL) şi îţi dau o stare de bine.
Grăsimile mononesaturate se găsesc în:
ulei de măsline
ulei de rapiţă
ulei de floarea-soarelui
ulei de susan
avocado
măsline
migdale,alune,arahide,caju
unt de arahide
Grăsimi polinesaturate sunt în:
uleiul de soia
uleiul de porumb
uleiul de şofrănel
nuci
seminţe de dovleac şi de in
peşte (somon,ton,macrou,hering,păstrăv,sardine)
lapte de soia
tofu
Grăsimi rele
Grăsimile saturate şi cele trans (hidrogenate) sunt cunoscute şi sub denumirea de grăsimi rele,pentru că favorizează apariţia multor boli şi cresc colesterolul „rău“ (LDL).
Grăsimile saturate pot fi întâlnite în:
carne de vită,miel,porcuntcaşcavalîngheţată
ulei de nucă de cocos
ulei de palmier
untură
În aceste produse se găsesc şi substanţe nutritive bune pentru organism. De aceea,nutriţioniştii spun că un consum moderat de alimente bogate în grăsimi saturate este puţin dăunător pentru organism.
Grăsimile trans se află în:
alimente prăjite (cartofi prăjiţi,şniţele,gogoşi)
produse de patiserie (prăjituri,bomboane,plăcinte,biscuiţi,prafuri pentru prepararea cremelor,budinci,clătite,anumite îngheţate)
margarină tartinabilă
popcorn preparat la microunde
pizza congelată
batoane de ciocolată
Bine de ştiut
Grăsimile trans sunt grăsimi artificiale,uşor de folosit. Costul lor de producţie este ieftin,măresc valabilitatea produsului şi pot fi utilizate timp îndelungat. În plus,dau alimentelor gustul şi textura dorită.
De ce sunt periculoase grăsimile trans
Studii recente arată căacizii graşi trans pot creşte riscul de diabet zaharat. Cercetătorii de la Şcoala de Sănătate Publică de la Universitatea Harvard din Boston spun că înlocuirea grăsimilor trans în dietă cu grăsimi polinesaturate (cum sunt uleiurile vegetale,somonul etc.) poate reduce riscul de diabet zaharat cu până la 40%.
Sfatul specialistului
Dr. Cristina Spiroiu
Medic primar endocrinologie,Spitalul Militar Central „Carol Davila“,Bucureşti
Grăsimile trans duc la creşterea colesterolului,în special a celui rău (LDL),care determină ateroscleroza,şi scăderea colesterolul bun (HDL),care protejează vasele. În plus,acestea măresc riscul de diabet zaharat. Consecinţa? Deteriorarea vaselor de sânge,cu creşterea riscului de boală coronariană – cardiopatie ischemică,infarct miocardic,arterită sau acident vascular cerebral. Efectele de creştere a riscului cardiovascular au dus la interzicerea utilizării în alimentaţie a acestor grăsimi şi la obligaţia de a se menţiona pe eticheta produselor procesate conţinutul de acizi graşi trans.