Grăsimi sau carbohidraţi. Care sunt mai sănătoase?

1 77018 original jpg jpeg

Pizza, cartofi prăjiţi, bomboane, gogoşi şi alte asemenea produse nesănătoase ne vin în minte când ne gândim la alimente bogate în grăsimi, nu? Dar se ştie că grăsimile nu sunt deloc sănătoase şi de aceea trebuie să evităm să le mai consumăm.

Când vine vorba de consumul de grăsimi, există o greşeală pe care mulţi dintre noi o facem. Nu diferenţiem grăsimile sănătoase de cele nesănătoase. Da, avem tendinţa să credem că orice aliment care conţine grăsimi este nesănătos şi, astfel, dacă suntem conştiente de importanţa sănătăţii, evităm toate formele de grăsimi, inclusiv cele sănătoase, privând corpul de această substanţă importantă.

Dar, după cum bine ştim, corpul are nevoie de o dietă echilibrată, în cantităţi potrivite. O alimentaţie echilibrată trebuie să includă carbohidraţi, grăsimi, proteine, vitamine, minerale, fibre şi apă în proporţii egale, zilnic.

Dacă doza zilnică a uneia dintre aceste substanţe nutritive nu este asimilată de organism, ar putea provoca în timp probleme de sănătate. În plus, oamenii evită să mănânce alimente bogate în grăsimi, deoarece se gândesc că provoacă creşterea în greuatte sau cresc nivelul de colesterol rău.

Există multe mituri nutriţionale care susţin că o opţiune mai bună pentru grăsimile sănătoase sunt carbohidraţii. Adevărul este că atât carbohidraţii cât şi grăsimile sănătoase sunt necesare pentru sănătate.

Grăsimi sănătoase versus carbohidraţi

Consumul unei alimentaţii bogate în carbohidraţi poate provoca o serie de probleme de sănătate, este ceea ce spun experţii. În schimb, grăsimile sănătoase, cum sunt avocado, nuca de cocos, fructele cu coajă lemnoasă etc., pot îmbunătăţi sănătatea. Cu toate acestea, înlocuirea grăsimilor sănătoase cu carbohidraţi precum pâinea, chiar dacă este pâine din cereale integrale, nu este recomandată.

Potrivit unui studiu realizat de Universitatea din Ontario, persoanele care consumă mai mulţi carbohidraţi, în loc de grăsimi sănătoase, sunt expuşi riscului de a dezvolta colesterol ridicat şi accident vascular cerebral, deoarece carbohidraţii au un conţinut ridicat de gluten.

Şi s-a remarcat, de asemenea, că oamenii care includ suficiente grăsimi sănătoase în dieta lor zilnică, reduc riscul de afecţiuni cardiovasculare. În concluzie, optarea pentru grăsimi sănătoase în locul carbohidraţilor este bună pentru sănătate.

Oamenii de ştiinţă au studiat obiceiurile alimentare a peste 135. 000 de persoane din 18 ţări, cu vârste cuprinse între 18 şi 70 de ani. Aceştia au ajuns astfel la rezultatele enunţate mai sus.

Credit foto: www.boldsky.com



Recente

shutterstock 2395327839 jpg
Ce profesie ti se potriveste in functie de modul in care iti incrucisezi bratele  Sursa foto shutterstock 2462734087 jpg
Gaselnita care te ajuta sa alegi un filtru de ulei singura fara ajutor masculin (1) jpg
Ce trebuie sa stii despre Lasata secului  Sursa foto shutterstock 2253537285 jpg
shutterstock 1458528509 jpg
shutterstock 2530319391 jpg
shutterstock 690061417 jpg
Sfintii Mihail si Gavriil  Sursa foto Doxologia jpg
shutterstock 1703969782 jpg
Memoria iti joaca feste  Nu sari peste acest pas din rutina de dimineata  Sursa foto shutterstock 283065242 jpg
Iluzie optica  Ai o gandire rationala sau emotionala  Sursa foto mia yilin TikTok jpg
shutterstock 2445908607 jpg
Semne prin care corpul iti cere o pauza  Sursa foto shutterstock 2199052579 jpg
shutterstock 2427040417 jpg
shutterstock 1469273255 jpg
Test  Cat de empatic esti  Sursa foto shutterstock 304371794 jpg
shutterstock 2459079871 jpg
credit online rapid buget strategii financiare jpg
Secretele celor care isi pastreaza calmul  Sursa foto shutterstock 2249785429 jpg
Semne ca ai un IQ peste medie  Sursa foto shutterstock 2230643979 jpg