Greşeli pe care le faci când găteşti
Gătitul este o artă, deoarece implică creativitatea, imaginaţia şi metoda potrivită. Nu contează dacă eşti un profesionist sau un bucătar amator. Metoda de gătit poate fi diferită, dar ingredientele sunt identice. Mulţi dintre noi preferăm să mâncăm legume şi să le gătim într-un mod adecvat pentru a spori gustul, nu-i aşa?
Gătirea legumelor poate fi la fel de simplă sau de complicată, în funcţie de modul în care o faci. Vrei să fie un fel de mâncare delicioasă, păstrând toată cantitatea maximă de aromă şi substanţe nutritive. Cu toate acestea, uneori, o eroare nevinovată poate duce la un preparat lipsit de gust. Sunt multe greşeli pe care obişnuim să le facem, dar ele pot fi evitate dacă le cunoaştem.
Foloseşti uleiul greşit
Încearcă să foloseşti şi alte tipuri de uleiuri, nu numai uleiul de floarea-soarelui. În plus, uleiul de măsline extravirgin nu este potrivit pentru toate felurile pe mâncare pe care vrei să le găteşti. Dacă găteşti într-un vas care necesită o căldură mai mare, ar trebui să utilizezi uleiul potrivit pentru a obţine rezultatele dorite.
Fierbi legumele
Fierberea este o metodă veche de gătit a legumelor, care poate chiar să diminueze cantitatea de substanţe nutritive din legume. Ele putând la final să nu mai conţină nicio o vitamină, mai ales dacă sunt lăsate la fiert prea mult timp. În schimb, poţi încerca aburirea legumelor – astfel vei păstra intacte toate substanţele nutritive. Doar încălzirea ar aduce beneficii şi sănătăţii tale.
Laşi alimentele prea mult timp la prăjit
Una dintre greşelile obişnuite făcută în timpul gătitului este lăsarea alimentelor la prăjit prea mult timp. Prăjirea duce la ardere şi, de asemenea, duce la pierderea substanţelor nutritive şi a aromei. Produsele prăjite nu sunt bune pentru sănătate, asta o ştim şi o auzim des în rândul medicilor.
Nu adaugi sare
Sarea, în cantităţi potrivite, nu trebuie să lipsească din niciun fel de mâncare pe care-l găteşti – aburit sau fiert. Sarea este compusă din sodiu şi clorură, doi compuşi care ajută la menţinerea echilibrului fluid al corpului. Sodiul ajută organismul să absoarbă aminoacizii, glucoza şi apa, ţinând sub control şi tensiunea arterială.
Tai legumele prea devreme
Când tai legumele cu mai mult timp înainte de adăugarea lor în mâncare, ele se deshidratează şi îşi pierd aroma. În plus, legumele nu trebuie niciodată tăiate şi apoi îngheţate - pot prezenta un risc pentru sănătate. Taie-le înainte de a le adăuga în felul pe mâncare pe care-l prepari, astfel încât ele să-şi păstreze aroma şi gustul proaspăt.