Iată ce nu ştiai despre ciuperci

1 65010 original jpg jpeg

Ciupercile au efecte puternice asupra sănătăţii. Sunt bogate în vitamine, fibre şi antioxidanţi. În plus, conţin substanţe nutritive care ajută sistemul imunitar. Există multe tipuri de ciuperci pe care le poţi include în mâncărurile preferate şi care sunt delicioase.

Ciupercile sunt alcătuite din 92 % apă,nu au grăsimi,sunt bogate în vitamine şi minerale. În plus,oamenii de ştiinţă spun că acestea sunt mai consistente decât unele fructe sau legume.

Iată care sunt beneficiile ciupercilor:

1. Te ajută să slăbeşti

Dacă vrei să reducinumărul de caloriidin dieta ta,încearcă să găteşti ciupercile aşa cum îţi plac,fără teama că îţi va fi foame tot timpul. Acestea sunt consistente. Aşadar,din cauza texturii lor sunt chiar o alternativă excelentă în schimbul cărnii.

"Ciupercile comestibile sunt scăzute în calorii, astfel încât acestea te pot ajuta să slăbeşti sau să te menţii în formă. 100 de g de ciuperci au 40 de calorii, dar acestea sunt destul de bogate în substante nutritive”, spune Mel Wakeman, expert în nutriţie şi lector la Applied Physiology la Birmingham City University.

2. Sunt o bună sursă de seleniu

Nu doar că te ajută să slăbeşti, ci au beneficii şi asupra pielii, părului şi a unghiilor. Asta datorită mineralelor şi al seleniului pe care le conţine ciuperca. Seleniul păstrează pielea strălucitoare prin protejarea calităţii şi elasticităţii acesteia. Totuşi, nu exagera cu ele, deoarece ar putea fi dăunătoare. Cel mai bun mod de a obţine seleniu este printr-o dietă sănătoasă şi un consum de ciuperci moderat.Cassandra Barns, nutriţionist la NutriCenter spune: "Ciupercile sunt una dintre cele mai bune surse vegetale de seleniu mineral care ajută la menţinerea părului şi a unghiilor sănătoase şi ajută hormonii tiroidieni care controlează metabolismul".

3. Stimulează imunitatea

Cu iarnă chiar la colţ, acum este un moment bun pentru a începe să consumi ciuperci. Acestea vor stimula sistemul imunitar, acum că vine frigul şi trebuie să ne protejăm.

Cassandra spune că " Ciupercile conţin beta-glucani,substanţe care pot sprijini şi consolida sistemul imunitar. Doar o lingură de seminţe de susan,nişte usturoi tocat şi un strop de sos de soia este tot ce ai nevoie pentru o masa sănătoasă .

4. Sunt o bună sursă de vitamina D

Vitamina D este vitală pentru sănătatea noastră. Aceasta permite organismului de a absorbi calciul,ajutând sistemul osos şi de a avea dinţii puternici. Ciupercile sunt ca nişte bureţi şi vor absorbi cu uşurinţă vitamina D de la soare.

5. Sunt cunoscute ca un "miracol alimentar"

De mii de ani ciupercile au fost cunoscute pentru beneficiile lor asupra sănătăţii în ţările de Est,China şi Egipt fiind printre primele ţări care au consumat ciuperci.

Cassandra spune că,ciupercile au fost folosite ca medicamente în China,mulţi ani pentru proprietăţile lor de promovare a sănătăţii. "Utilizarea lor tradiţională includ protejarea ficatului şi a plămânilor, în reducerea tensiunii arteriale şi întăresc sistemul imunitar."

6. Ajută la scăderea colesterolului

"Acestea conţin o substanţă unică numită eritadenine că este în principal responsabilă pentru acest efect, dar conţin beta-glucani, fitosteroli şi fibre, care ajută la menţinerea nivelului colesterolului şi inima sănătoasă",spune Cassandra.

7. Sunt bogate în antioxidanţi

Când vine vorba de alimentaţie sănătoasă,ciupercile au o sursă mare de antioxidanţi. Cassandra Mel spune că,"ciuperci albe conţin mai mulţi antioxidanţi decât roşiile, ardeii sau morcovii". "Antioxidanţii ajută celulele din organism la îndepărtarea radicalilor liberi din organism. Radicalii liberi pot juca un rol în apariţia unor boli, cum sunt cele de inimă şi alte tipuri de cancer." 

8. Stimulează energia    

Atunci când te gândeşti la creşterea energiei,ciupercile sunt o sursă uimitoare,deoarece conţin vitaminele AKA şi B,care stimulează energia de care ai nevoie în fiecare zi.