Leguma cu gust iute care previne cancerul

1 73935 original jpg jpeg

Ceapa este leguma care nu lipseşte din nicio bucătărie din lume. Există mai multe varietăţi de ceapă, din care unele deosebit de bogate în antioxidanţi şi în substanţe care au capacitatea de a preveni înmulţirea celulelor canceroase.

Scade incidenţa de cancer ovarian şi la colon

Studiile arată legătura între consumul de ceapă şi scăderea incidenţei diferitelor tipuri de cancer. Consumul de 1-7 porţii de ceapă pe săptămână scade riscul de cancer la colon,laringe şi ovare,arată cercetări realizate în Franţa şi Italia. Studii realizate în China arată că ceapa,consumată în cantităţi mari,reduce riscul de cancer la creier,stomac şi esofag,iar un studiu olandez a pus în evidenţă relaţia inversă dintre consumul de ceapă şi incidenţa cancerului la stomac. Specialiştii mai arată că mortalitatea cauzată de cancerul de prostată scade graţie consumului sporit de ceapă.

Antioxidanţii previn cancerul

Ceapa conţine antioxidanţi– antocianine şi flavonoli-,care dau culoarea roşie anumitor varietăţi şi care se găsesc în special în straturile externe ale legumei. Ceapa galbenă este o sursă majoră de quercitină,uşor de asimilat în organism şi capabilă să diminueze riscul anumitor tipuri de cancer. Se mai crede că ceapa nu acţionează doar preventiv,ci şi în diferitele stadii ale dezvoltării cancerului. Extrasele din această legumă pot inhiba atât procesele mutagene care declanşează cancerul,cât şi proliferarea celulelor canceroase. Mecanismele prin care acţionează aceşti compuşi naturali nu sunt cunoscute încă.

Compuşii cu sulf nu permit înmulţirea celulelor canceroase

Ceapa mai conţine compuşi cu sulf – care se formează atunci când leguma e tăiată. În acel moment aliina,o moleculă inactivă şi inodoră din componenţa legumei,intră în contact cu o enzimă şi dă compuşii care irită glandele lacrimale ale omului. După o serie de reacţii,rezultă compuşii sulfuraţi,care pot limita multiplicarea celulelor canceroase.

Seleniul are efect protector

La fel ca broccoli sau ca usturoiul,ceapa are capacitatea de acumula seleniu din sol,ceea ce duce la formarea de compuşi pe bază de seleniu. Cercetătorii cred că aceştia contribuie la efectul protector contra cancerului.