Legumele portocalii întârzie îmbătrânirea

1 81289 original jpg jpeg

Atrăgătoarea culoare portocalie trădează prezenţa unui antioxidant, betacarotenul, pe care corpul îl transformă în vitamina A - importantă pentru sănătatea ochilor, a pielii şi a plămânilor.

Morcovii protejează vederea

Ai aflat că ai colesterolul mărit? Bea un pahar de suc de morcovi proaspăt, de 3 sau 4 ori pe săptămână! Vei obţine o reducere a nivelului de colesterol rău şi te vei feri de bolile cardiovasculare provocate de blocarea vaselor de sânge (ateroscleroză). Această legumă are în compoziţie 2 antioxidanţi puternici, luteină şi zeaxantină, care scad riscurile de cataractă sau de degenerescenţa maculară.

Cartofii dulci, pentru diabetici

În perioada în care încerci să renunţi la fumat, mănâncă mai des cartofi dulci. Betacarotenul protejează sistemul respirator şi are acţiune antioxidantă. Previne crizele de astm şi bolile de plămâni. De asemenea, cresc aportul de fibre care îmbunătăţesc digestia. Sunt recomandaţi şi celor care suferă de diabet, mulţumită unei substanţe care reglează cantitatea de glucoză din corp.

Dovleacul, aliatul siluetei

Dacă te-ai decis să slăbeşti, adaugă în meniu şi puţin dovleac! Îţi aduce un plus de fibre, fără a creşte exagerat aportul caloric. Un pahar de suc de dovleac, băut cu o oră înainte de culcare, este eficient contra insomniei, iar conţinutul său bogat în vitamina E asigură întârzierea efectelor îmbătrânirii şi combate ridurile. Mănâncă dovleac fiert sau copt, alături de carne grasă, peşte gras, dar nu împreună cu fructe sau lapte. Se poate asocia fără probleme de digestie cu legume care conţin amidon, precum cartoful.

Ardeii graşi protejează plămânii

Când prepari o salată de legume, nu uita să adaugi şi ardei graşi portocalii. Conţin vitamina C, care, în prezenţa betacarotenului, reduce riscul unor afecţiuni ale ochilor, precum degenerescenţa maculară, dar şi a celor pulmonare, după cum indică un studiu realizat de specialiştii Centrului de cercetare de la Universitatea din Montreal, Canada. Este indicat să-i combini cu alte legume, brânzeturi, ouă, cereale integrale, peşte gras. Sunt contraindicaţi celor care suferă de gastrită, în special în stare crudă, din cauza efectului lor iritant asupra mucoasei gastrice.

În urma gătirii, morcovii nu pierd din cantitatea de vitamina A (1,15 mg la 100 g) şi nici din substanţele care-i recomandă în tulburările digestive (lignina şi pectina).

100g

Valoare energetică 22 kcal

Glucide 4,2 g

Lipide 0,3 g

Valoare energetică 14 kcal

Glucide 2,6 g

Lipide 0 g

Valoare energetică 86 kcal

Glucide 4,2 g

Lipide 0,1 g

Valoare energetică 37 kcal

Glucide 3,5 g

Lipide 0,1 g



Recente

shutterstock 2395327839 jpg
Ce profesie ti se potriveste in functie de modul in care iti incrucisezi bratele  Sursa foto shutterstock 2462734087 jpg
Gaselnita care te ajuta sa alegi un filtru de ulei singura fara ajutor masculin (1) jpg
Ce trebuie sa stii despre Lasata secului  Sursa foto shutterstock 2253537285 jpg
shutterstock 1458528509 jpg
shutterstock 2530319391 jpg
shutterstock 690061417 jpg
Sfintii Mihail si Gavriil  Sursa foto Doxologia jpg
shutterstock 1703969782 jpg
Memoria iti joaca feste  Nu sari peste acest pas din rutina de dimineata  Sursa foto shutterstock 283065242 jpg
Iluzie optica  Ai o gandire rationala sau emotionala  Sursa foto mia yilin TikTok jpg
shutterstock 2445908607 jpg
Semne prin care corpul iti cere o pauza  Sursa foto shutterstock 2199052579 jpg
shutterstock 2427040417 jpg
shutterstock 1469273255 jpg
Test  Cat de empatic esti  Sursa foto shutterstock 304371794 jpg
shutterstock 2459079871 jpg
credit online rapid buget strategii financiare jpg
Secretele celor care isi pastreaza calmul  Sursa foto shutterstock 2249785429 jpg
Semne ca ai un IQ peste medie  Sursa foto shutterstock 2230643979 jpg