Lucruri pe care trebuie să le ştii despre cuptorul cu microunde
Ştim cu toate că despre cuptorul cu microunde se spune că este un aparat electrocasnic ce face mai mult rău decât bine. Dar există câteva lucruri de care ar trebui să ţii seama atunci când încălzeşti mâncarea într-un astfel de aparat.
Cuptoarele cu microundenu elimină multe substanţe nutritive din alimente
Toate formele de gătit elimină cel puţin o parte din substanţele nutritive din mâncare,şi,în general,cu cât le găteşti mai mult,cu atât mai multe substanţe nutritive se pierd. Unele vitamine se pot infiltra,de asemenea,în apa de gătit. Din acest motiv,utilizarea cuptoarelor cu microunde este ideală. Comparativ cu metodele clasice de gătire,fierbere,coacere,prăjire,atunci când foloseşti cuptorul cu microunde,mâncarea se găteşte mai repede,la temperaturi mai scăzute,şi cu mai puţină apă.
Cuptoarele cu microunde nu emit radiaţii periculoase
Este adevărat că un cuptor cu microunde produce radiatii,dar nu toate radiaţiile sunt periculoase. Radiaţiile se măsoară pe un spectru,de la cel mai puternic (cum ar fi razele X şi razele gamma) la cel mai puţin puternic (cum sunt undele radio şi microunde). Microundele fac ca moleculele de apă din alimente să se încălzească.
Cuptoarele cu microunde sunt ca întrerupătoarele de lumină. Asta înseamnă că,de îndată ce uşa cuptorului cu microunde se deschide,radiaţiile se opresc imediat. Acestea fiind spuse,este important să te asiguri că uşa cuptorului cu microunde nu este compromisă în niciun fel.
Alimentele încălzite în cuptorul cu microunde nu sunt toxice
Internetul este plin de poveşti despre compuşii periculoşi,toxici,care se pot forma atunci când încălzeşti mâncare în cuptorul cu microunde. Dar cei mai mulţi experţi şi agenţiile de reglementare spun că nu e nicio dovadă concludentă că microundele fac rău. „Toate metodele de încălzire a alimentelor pot provoca apariţia unor compuţi toxici,iar cuptorul cu microunde este doar o modalitate de încălzire a mâncării“,spune David Katz,director fondator al Centrului de Cercetare şi Prevenţie de la Universitatea Yale.
Ai grijă în ce încălzeşti produsele alimentare la cuptor
Cele mai sigure recipiente în care poţi să-ţi încălzeşti mâncarea sunt cele de sticlă sau ceramică. Pungile de hârtie şi serveţeleşe de hârtie albe sunt sigure,dar nu sunt recomandate cele de culoare maro şi ziarele,deoarece acestea se pot arde. Stai departe de recipientele din plastic,care pot topi,arde şi infiltra produse chimice potenţial dăunătoare în produsele alimentare. În plus,evită să foloseşti foliile de aluminiu sau vasele cu margini colorate,atunci când încălzeşti mâncare în cuptorul cu microunde.