Ouăle cresc colesterolul sau nu?

1 80867 original jpg jpeg

Despre consumul de ouă s-a scris mult. Unii le acuză că duc la creşterea nivelului de colesterol rău din sânge, în timp ce alţii le numără printre cele mai hrănitoare alimente.

Un singur ou conţine, în cantităţi mici, toate vitaminele şi mineralele de care are nevoie organsimul zilnic, inclusiv calciu, fier, potasiu, zinc şi magneziu. Aceste substanţe se regăsesc în gălbenuş, în timp ce albuşul conţine doar proteine.

Nu cresc riscul de boli cardiovasculare

Un ou de dimenisuni mai mari are în jur de 212 mg de colesterol, ceea ce este o cantitate însemnată comparativ cu alte alimente. Totuşi, acest lucru nu determină obligatoriu şi creşterea nivelului colesterolului rău LDL din sânge. Ficatul produce colesterol în fiecare zi, însă acesta nu este dăunător dacă nu se depăşeşte limita de 300 mg pe zi. S-a constatat că alimentele bogate în grăsimi saturate sunt cele care favorizează creşterea colesterolului din sânge. Un ou fiert, de 50 - 60 g, oferă 7 grame de proteine de înaltă calitate, circa 5 grame de grăsimi, din care doar o treime sunt grăsimi saturate. Cât timp scazi din dieta zilnică alimentele bogate în grăsimi saturate, riscul de apariţie a bolilor cardiovasculare scade.

Ouă de găină sau de prepeliţă?

Deşi multe persoane cred că ouăle de prepeliţă nu conţin colesterol, în realitate lucrurile stau diferit. Ouăle de prepeliţă au în compoziţia lor mai mult colesterol decât cele de găină. De exemplu, 100 de grame de ouă de găină, adică aproximativ 2 ouă, oferă 373 mg de colesterol, în timp de aceeaşi cantitate de ouă de prepeliţă, aproximativ 5 ouă, înseamnă 844 de mg de colesterol. Diferenţa de cantitate este dată de proporţia mai mare a gălbenuşurilor în ouăle de prepeliţă. Dar, spre deosebire de cele de găină, ouăle de prepeliţă conţin mai mult fier şi seleniu. Acesta din urmă stimulează producţia de enzime de care tiroida are nevoie.

Fierte, nu prăjite

Pentru ca ouăle să-şi păstreze proprietăţile nutriţionale, cel mai bine este să fie preparate fierte moi sau ochiuri româneşti. Mai poti fi gătite şi sub formă de omletă, atât timp cât sunt foarte puţin bătute şi prăjite cu o cantitate mică de unt. La polul opus, ouăle bine prăjite în ulei au cele mai puţine substanţe nutritive.

Bine de ştiut!

Ouăle de raţă oferă mai multe grăsimi şi au un gust mai intens decât cele de găină.

Tabelul caloriilor

100 g

Ou de găină fiert

Valoare energetică 155 kcal

Proteine 12,6 g

Lipide 10,6 g

Ou de găină prăjit

Valoare energetică 196 kcal

Proteine 13,6 g

Lipide 15,3 g

Ouă de prepeliţă fierte

Valoare energetică 158 kcal

Proteine 13 g

Lipide 11 g

Ouă de raţă fierte

Valoare energetică 185 kcal

Proteine 12, 8 g

Lipide 13,8 g



Recente

Ce profesie ti se potriveste in functie de modul in care iti incrucisezi bratele  Sursa foto shutterstock 2462734087 jpg
Gaselnita care te ajuta sa alegi un filtru de ulei singura fara ajutor masculin (1) jpg
Ce trebuie sa stii despre Lasata secului  Sursa foto shutterstock 2253537285 jpg
shutterstock 1458528509 jpg
shutterstock 2530319391 jpg
shutterstock 690061417 jpg
Sfintii Mihail si Gavriil  Sursa foto Doxologia jpg
shutterstock 1703969782 jpg
Memoria iti joaca feste  Nu sari peste acest pas din rutina de dimineata  Sursa foto shutterstock 283065242 jpg
Iluzie optica  Ai o gandire rationala sau emotionala  Sursa foto mia yilin TikTok jpg
shutterstock 2445908607 jpg
Semne prin care corpul iti cere o pauza  Sursa foto shutterstock 2199052579 jpg
shutterstock 2427040417 jpg
shutterstock 1469273255 jpg
Test  Cat de empatic esti  Sursa foto shutterstock 304371794 jpg
shutterstock 2459079871 jpg
credit online rapid buget strategii financiare jpg
Secretele celor care isi pastreaza calmul  Sursa foto shutterstock 2249785429 jpg
Semne ca ai un IQ peste medie  Sursa foto shutterstock 2230643979 jpg
dobanda pentru fonduri neinvestite 2261412661 jpg