Piramida alimentară, esenţială în nutriţie
În funcţie de vârstă, greutate şi de activităţile pe care le faci zi de zi, este indicat să adopţi o dietă corectă, bogată în substanţe nutritive. De aceea, este important să cunoşti proporţiile alimentelor din farfurie şi cât de des trebuie să mănânci.
Introdusă pentru prima dată în Suedia în 1974,iar apoi în Statele Unite ale Americii în 1992,piramida alimentară a fost gândită ca un ghid ilustrat,de forma unui triunghi,împărţit pe 4 straturi,fiecărui nivel fiindu-i indicat o categorie de alimente.
Info:Produsele de la baza piramidei sunt cele mai importante din punct de vedere nutriţional şi trebuie mâncate în cantitate mai mare,spre deosebire de cele care se află în vârf.
Primul nivel al piramidei
Stratul inferior al piramidei alimentare este format din cereale(grâu,ovăz,orz,mei,secară,porumb,orez). Acestea sunt bogate în carbohidraţi şi-ţi dau energia necesară fiecărei zi.
Al doilea nivel al piramidei
Este împărţit în două şi cuprinde proteinele vegetale. În partea stângă,se află legumele,crude ori sub formă de sucuri. Nutriţioniştii spun că ar trebui să consumi,în mod ideal,3 porţii de legume în fiecare zi. E bine să le mănânci cât mai crude,întrucât în starea lor naturală acestea îşi păstrează toate substanţele nutritive de care organismul are nevoie. În timpul fierberii,o parte dintre acestea dispar.
Partea dreaptă a stratului este reprezentată de toate fructele. Este important să introduci în dietă 3 porţii de fructe în fiecare zi,iar dacă optezi pentru sucuri,asigură-te că le alegi numai pe cele 100% naturale. Dacă ai timp şi resurse,poţi să-ţi faci chiar tu propriul suc,din fructe proaspete.
Al treilea nivel al piramidei
Este stratul proteinelor animale. În partea stângă sunt produsele lactate. Este recomandat să mănânci cel puţin o porţie de produse lactate zilnic,cum sunt laptele,brânza şi iaurtul. Aceste alimente sunt bogate în calciu,proteine şi vitamine (A şi B2). Brânza este o alegere excelentă,care poate fi folosită atât pe post de gustare,cât şi în salate.
În partea dreaptă,stratul al treilea este format din carne (de pasăre,de vită,de porc),peşte,nuci şi ouă. Acestea conţin zinc,cupru,fier,proteine şi vitamine din complexul B.
Ultimul nivel al piramidei
Nivelul superior al piramidei alimentare,cel al lipidelor,este alcătuit din grăsimi,uleiuri şi dulciuri,pe care trebuie să le mănânci rar.
Trucuri
Pentru buna funcţionare a organismului,alege lactate degresate şi carne albă.
Optează pentru pâinea din cereale integrale. Cu cât aceasta are mai puţine ingrediente,cu atât este mai sănătoasă.
Exemplu de meniu
Mic dejun:1 felie de pâine,1 cană de lapte ori 45 de grame de brânză şi 2 ouă
Gustare:1 fruct de mărime medie (măr,portocală,banană)
Prânz:1/2 cană de orez sau paste
Gustare:3/4 cană de suc de fructe ori o mână de nuci
Cină:100 de grame de carne sau de peşte şi 1/2 cană de legume fierte
Sfatul specialistului
Mihaela Costin,nutriţionist,www.nutrishape.ro
Prin respectarea principiilor piramidei nutriţionale sunt asigurate varietatea,moderaţia şi proporţionalitatea alimentelor. Dintre lactate,laptele,iaurtul şi brânza sunt nelipsite din meniul zilnic. Poţi alterna lactatele de vacă cu cele din capră. Ultimele sunt mai bogate în grăsimi şi facilitează digestia. Nu trebuie să omiţi să bei apă. Se recomandă consumul a 8-10 pahare de apă pe zi,acest număr crescând proporţional cu nivelul de efort.