Riscurile şi beneficiile consumului de carne
Se zice în popor că „cea mai bună legumă e porcul”. Carnea este o sursă bogată de proteine şi vitamine. Ar fi bine însă, să fii mai atentă înainte de a alege o friptură mare cât toată farfuria. În funcţie de greutate şi de nivelul zilnic de mişcare putem mânca între 100 şi 150 g de carne pe zi.
Tabelul caloriilor
100 g calorii
Carne curcan 179
Carne miel 260
Carne oaie 181
Carne slabă porc 235
Carne grasă porc 340
Carne pui 142
Carne grasă vită 277
Carne slabă vită 104
Carne găină 116
Carne gâscă 349
Carnea de gâscă
Bogată în grăsimi şi acizi graşi nu se poate clasifica printre alimentele recomandate în dietele de slăbit,chiar dacă i se îndepărtează pieliţa. Abundă în vitamina B,seleniu şi zinc. Carnea de gâscă fiartă are,potrivit nutriţionişirlor,cam 96 de mg de colesterol,ceea ce se poate traduce prin o treime din raţia zilnică recomandată de acizi graşi saturaţi.
Citeşte şi:
Slăbeşte cu dieta cu tărâţe de grâu
Bătălia alimentelor:conompida vs. broccoli
Carnea de miel
Este o importantă sursă de niacină (vitamina B3),de alte vitamine din complexul B-urilor:B1,B2,B5,B6,B9,B12 (necesare în formarea celulelor roşii din sânge şi în prevenirea anemiei) şi biotină. 100 de grame de carne de miel asigură 38,3% din necesarul zilnic de zinc,ceea ce ajută la menţinerea sănătăţii prostatei şi la stabilizarea nivelului de zahăr din sânge. Niacina asigură protecţie împotriva unor boli nervoase,cum ar fi demenţa şi a unora care apar odată cu înaintarea în vârstă. De asemenea,această substanţă este ideală pentru o piele sănătoasă,dar şi pentru buna funcţionare a tractului gastro-intestinal.