Sfaturi de la nutriţionişti pentru alimentaţia din timpul postului

1 63582 original jpg jpeg

Iată ce alimente delicioase şi sănătoase recomandă specialiştii în nutriţie pentru consum, mai ales în perioada postului.

"Verdeţurile primăverii ar trebui să fie baza meniului nostru zilnic în post. Acestea nu numai că detoxifică organismul încărcat de toxine de la mâncărurile grele din timpul iernii, dar au un aport uriaş de clorofilă care curăţă sângele, antioxidanţi, minerale şi vitamine. Şi mai sunt şi săţioase datorită fibrelor pe care le conţin în cantitate mare",a declarat nutriţionistul Oana Tirpan,potrivit Mediafax.

Alte alimente care trebuie consumate zilnic sunt leguminoasele (fasole,mazăre,năut,linte),pentru aportul lor de proteine. Acestea se pot consuma ca atare,cu legume sau,şi mai bine,în combinaţie cu cereale integrale (orez,paste,hrişcă,quinoa,fulgi de ovăz şi secară,pâine integrală). Combinaţia dintre leguminoase şi cereale este una reuşită nutriţional,pentru că împreună formează proteine complete,ceea ce este de mare folos atunci când nu se consumă produse de origine animală.

Nu în ultimul rând,pe listă este indicat să se includă şi oleaginoasele (nuci,migdale,seminţe de susan,de floarea soarelui,de cânepă),pentru aportul lor de grăsimi sănătoase,iar unele dintre acestea pot fi transformate în lapte delicios care să îl înlocuiască pe cel animal,servit dimineaţa cu fulgi integrali de cereale,câteva fructe uscate şi câteva nuci (sau migdale,seminţe,sâmburi cruzi).

Alte surse de grăsimi bune mai sunt avocado şi nuca de cocos. Din avocado se poate face foarte simplu celebrul guacamole,se poate adăuga în salate,iar uleiul (untul) de cocos poate fi uns pe pâine în loc de untul animal la micul dejun,cu dulceaţă fără adaos de zahăr.

Ca înlocuitor al brânzeturilor,se recomandă tofu,din soia nemodificată genetic şi neafumat,dar nu prea des,de 2-3 ori pe săptămână. În schimb,nutriţioniştii nu recomandă laptele de soia,din cauză că,nefiind fermentat,conţine nişte substanţe toxice pentru organismul uman.

Pentru cei care poftesc ceva dulce,există pe piaţă o varietate de prăjituri vegane (fără ou,unt,lapte). Acestea se pot prepara foarte rapid şi uşor şi în casă,după reţete din cărţile de bucate pentru vegetarieni sau vegani.

Specialiştii recomandă evitarea margarinei,a produselor procesate din soia (în afară de tofu),a pateului vegetal,produselor de patiserie,brutărie şi cofetărie.

"Mizaţi cât mai mult pe combinaţii cât mai simple între legume, verdeţuri, fructe, cereale integrale, leguminoase, oleaginoase şi peşte (când este cazul). Luaţi-vă cărţi de bucate cu preparate de post şi veţi descoperi o lume nouă de gusturi şi arome, simplă şi hrănitoare. Dacă veţi mânca cât mai diversificat, din toate alimentele de mai sus, vă veţi acoperi toate nevoile de vitamine, minerale, fibre, proteine, glucide, lipide şi antioxidanţi, veţi elimina din toxine, veţi avea energie şi chef de viaţă. Un post uşor şi gustos!",a mai declarat nutriţionistul Oana Tirpan.