Ştii ce înseamnă „grăsimi bune“?
Fiecare tip de alimente conţine fie grăsimi bune, numite şi mononesaturate, fie rele, cunoscute drept saturate - fie ambele tipuri. Şi cum grăsimile nu trebuie eliminate de tot din dieta ta, este mai bine să înveţi să le deosebeşti.
Grăsimile mononesaturate sunt cele mai indicate pentru sănătate,întrucât corpul are nevoie de ele. De exemplu anumite vitamine sunt absorbite doar atunci când sunt dizolvate de grăsimi. Unele dintre ele se găsesc în alimentele de origine vegetală sau animală şi se mai numesc şi grăsimi dietetice. Alături de proteine şi carbohidraţi,ele oferă energie organismului.
Totuşi,consumate în exces grăsimile îţi pot cauza probleme de sănătate cum ar fi afecţiuni cardiovasculare sau diabet de tip 2.
Grăsimi rele
Sunt de două tipuri:
- Grăsimi saturate:Sunt în general de origine animală,şi au un rol hătărâtor în mărirea valorilor colesterolului,ceea duce în timp la creşterea riscului de a suferi un atac de cord.
- Grăsimi hidrogenate:Numite şi grăsimi sintetice,sunt cele cu care sunt îmbogăţite alimentele în momentul procesării lor. Sunt extrem de periculoase pentru sănătate,şi este mai bine să încerci să consumi cât mai puţine.
Citeşte şi:
Alimente care topesc grăsimea abdominală
Grăsimile esenţiale,nelipsite din dieta ta
Grăsimi bune
- Grăsimi mononesaturate:se găsesc în special în uleiuri. Spre deosebire de cele saturate,acest tip de grăsimi echilibrează valorile colesterolului din sânge. Totodată stimulează producţia de insulină şi scad nivelul de zahăr din sânge,fiind deosebit de benefice pentru diabetici.
- Grăsimi polinesaturate:sunt conţinute de produsele vegetale şi de peşte,cele mai cunoscute fiind de tip omega-3. Sunt de folos tuturor celor care suferă de boli de inimă,deoarece scad tensiunea arterială precum şi colesterolul.