Topul alimentelor care întăresc imunitatea
Sistemul imunitar este format din celule, ţesuturi şi organe care muncesc împreună pentru a proteja organismul de infecţii şi alte afecţiuni. Dacă imunitatea este compromisă, corpul devine vulnerabil în faţa factorilor nocivi, însă cea care te ajută să întăreşti sistemul imunitar este alimentaţia.
Este important ca dieta zilnică să fie pe bază de alimente care oferă organismului toate substanţele nutritive de care are nevoie. Ele pot fi luate din alimente ca:
Ciuperci
Ciupercile sunt sursă importantă de riboflavonoidă, niacin, seleniu şi antioxidanţi, substanţe care au funcţia de a menţine sănătos sistemul imunitar. În plus, ele stimulează funcţia imunităţii, întărind sistemul şi protejându-l de infecţiile produse de diferite bacterii care au ajuns în organism.
Afine
Aceste fructe de pădure conţin antioxidanţi care stimulează sistemul imunitar, care luptă împotriva infecţiilor şi afecţiunilor care se pot dezvolta. În plus, afinele sunt sursă bogată de vitamina C, o substanţă nutritivă esenţială – ea combate daunele produse de radicalii liberi. Adaugă în iaurtul cu cereale pe care-l mănânci dimineaţa şi câteva afine.
Broccoli
Dacă îţi plac legumele, include broccoli în alimentaţia zilnică. Această legumă verde este sursă importantă de substanţe nutritive, care protejează organismul de diversele afecţiuni care se pot dezvolta de-a lungul timpului.
Usturoi
Usturoiul nu ar trebui să lipsească din alimentaţia zilnică. Pe lângă faptul că substanţele nutritive pe care le conţine protejează şi întăresc sistemul imunitar, este îmbunătăţită şi sănătatea inimii. Datorită beneficiilor pe care le are asupra sănătăţii, usturoiul este un aliment must-have în dieta zilnică.
Fructe roşii, galbene şi portocalii
Fructele colorate sunt surse importante de substanţe care stimulează imunitatea. Fructele roşii, galbene şi portocalii, de exemplu, conţin vitaminele A şi C, potasiu şi antioxidanţi. Toate acestea luptă împotriva daunelor produse de radicalii liberi în organism, protejează celulele şi stimulează regenerarea altora sănătoase. Mănâncă căpşuni, piersici, ananas, pepene roşu, măr, banană etc.
Peşte
Acizii graşi Omega-3 combat infecţiile. Toate alimentele care conţin aceşti acizi graşi sănătoşi previn bolile cronice ca artrita, cancerul sau afecţiunile cardiovasculare. Pentru că peştele este cel care îi conţine într-o cantitate mai mare, este recomandat să fie consumat măcar o dată pe săptămână.
Credit foto: www.pexels.com