Vitamine esenţiale pentru femeile însărcinate
Importanţa vitaminelor în menţinerea unui corp sănătos nu poate fi subestimată, în special în cazul unei femei însărcinate. Alimentaţia şi substanţele nutritive sunt esenţiale pentru dezvoltarea fătului.
Schimbările fiziologice care au loc în organism în timpul sarcinii şi cererii metabolice a fătului necesită o cantitate mai mare de vitamine şi minerale, cerinţă care diferă de la o femeie la alta. Însă, iată care sunt vitaminele esenţiale pe care femeile însărcinate trebuie să le ia.
Vitamina B12
Potrivit experţilor în sănătate, femeia însărcinată are nevoie de 2,5 mcg de vitamina B12. Este important ca organismul să primească această cantitate, pentru că, astfel se menţin sănătoşi ea şi copilul. Viitoarele mămici ar trebui să înceapă să ia suplimente de vitamina B12, zilnic, cu cel puţin 3 luni înainte de contracepţie, dar şi în primele 3 luni de sarcină. Totuşi, cel care trebuie să ţi le recomande este medicul. Nu lua niciodată pastile în timpul sarcinii fără a vorbi cu doctorul tău.
Iodul
Iodul ajută la îmbunătăţirea IQ-ului, la acurateţea citirii şi înţelegerea textelor. Potrivit statisticilor, o femeie din trei suferă de deficit de iod. Această carenţă duce la dificultăţi în capacitatea de concentrare şi învăţare, dar şi la dezvoltarea de leziuni cerebrale la mamă şi la copilaş.
Magneziu
O femeie însărcinată are nevoie de o doză zilnică de 270 de mg de magneziu. Cu toate acestea, în timp ce mama alăptează, cantitatea de mineral trebuie să crească până la 320 de mg. Magneziul este esenţial în timpul sarcinii, deoarece ajută la repararea ţesuturilor din organism. În schimb, deficitul de mineral poate afecta dezvoltarea fătului şi poate duce la creşterea tensiunii arteriale la mamă.
Acidul folic
600 de mg de acid folic este necesar pentru o femeie însărcinată, deoarece este unul dintre substanţele nutritive esenţiale pentru dezvoltarea fătului. Este recomandat să se ia suplimente de acid folic în primele trei luni de sarcină. De asemenea, poţi include în alimentaţie mai multe legume, fructe, cartofi şi ouă pentru a obţine doza zilnică recomandată.
Fier
Femeia însărcinată are nevoie de 14,8 mg de fier, pentru a creşte cantitatea de sânge în organism, care este necesar pentru dezvoltarea fătului. Deficitul de fier poate duce la apariţia complicaţiilor în timpul sarcinii. Mai mult de 30% dintre femei suferă de carenţă de fier şi, prin urmare, este important să incluzi în dietă alimentele care sunt sursă de acest mineral.
Vitamina D
Vitamina D contribuie la dezvoltarea copilului în primele câteva luni de sarcină. Pentru a obţine o cantitate suficientă de vitamina D, trebuie să mănânci mai mult peşte gras şi ouă. În plus, expunerea la soare 15 minute este cel mai bun mod prin care organismul asimilează vitamina D. Carenţa acestei vitamine poate duce la rahitism, deoarece oasele copilului nu sunt suficient de tari.
Credit foto: www.boldsky.com