Vor dispărea leacurile bunicii? Episodul 1

1 48168 original jpg jpeg

S-a tot vehiculat în ultimul timp că cele mai multe suplimente alimentare vor dispărea de pe piaţă anul acesta. Iar cele care se vor găsi în continuare vor avea preţuri mai mari. Ce este adevărat şi ce este exagerare? Ne-am informat şi iată ce-am aflat!

Când ai o problemă de sănătate,alegi întâi varianta remediilor naturiste? Citeşti eticheta sau informaţiile de pe cutie şi vezi ce produs te ajută mai mult?

Din vară,nu vei mai avea posibilitatea de a te informa despre remediile naturale nici de pe cutie,nici de pe etichetă. La cererea Uniunii Europene,reprezentanţii Ministerului Sănătăţii intenţionează să introducă o ordonanţă privind producerea,importul şi comercializarea suplimentelor.

Mai exact,li se va interzice producătorilor şi importatorilor de suplimente nutritive (complexe de vitamine şi de minerale naturale,tincturi,capsule,extracte etc.) să mai scrie pe prospectul acestora că au proprietatea de a vindeca anumite boli.

Documentul se află în dezbatere publică pe site-ul MS,până pe data de 11 februarie. Am fost şi noi la una dintre dezbaterile organizate de producători,am contactat persoanele direct implicate şi iată ce am aflat.Tratează gripa? Nu,menţin sănătatea!

Formulări de pe prospect precum „tratează gripa de la primele simptome” sau „capsule care vindecă reumatismul” vor fi înlocuite cu expresii de tipul „suplimente alimentare care pot fi consumate în vederea optimizării funcţiilor organismului” ori „pentru menţinerea stării de sănătate”.

„S-ar putea ca pacienţii şi consumatorii să nu mai înţeleagă nimic despre calităţile produsului şi nu-l vor mai folosi. Prin această reglementare cel mai mult vor pierde pacienţii

care nu vor mai avea informaţii clare despre efectele anumitor plante şi produse. Şi astfel,apare riscul de administrare eronată”,afirmă Iosif Balint,director de marketing la Vitalion Klub,distribuitor de suplimente alimentare.

Extracte la preţuri de medicamente

Dacă ordonanţa intră în vigoare,efectul ei va fi resimţit de întreaga populaţie. Vom cumpăra suplimentele la preţ de medicamente,adică mai scump.

Asta pentru că producătorilor de suplimente li se vor cere noi avize care duc la creşterea costurilor.

,spune prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi,directorul Institutului de Cercetări Alimentare.

Tot odată cu introducerea ordonanţei,multe suplimente alimentare vor dispărea,iar unele dintre ele este posibil să fie procurate doar cu reţetă medicală.

„Atunci,cei din UE trebuie să facă o listă comună cu medicamentele aşa-zis tradiţionale", spune dr. ing. Radu Stoianov.

"În unele ţări din Uniune,vă dau un exemplu,echinacea are statut de medicament. Dacă va fi introdusă pe lista comună,va fi dată cu reţetă sau nu în România? Vor fi transformate suplimentele alimentare în medicamente sau vor fi scoase de pe piaţă? Răspunsul încă este neclar”,ne-a declarat dr. ing. Radu Stoianov,de la Institutul Naţional de Cercetare şi Dezvoltare pentru Bioresurse Alimentare,organizaţia care se ocupă momentan de punerea pe piaţă a suplimentelor alimentare.

Ce suplimente vor dispărea de pe piaţă?

Cât de greu ne va fi în viitor să cumpărăm remedii naturale,care sunt suplimentele care vor dispărea,precum şi păreri ale medicilor şi producătorilor implicaţi – toate acestea le vei găsi în numărul viitor din Click! pentru femei.

De asemenea,în revista Click! Sănătate din 4 februarie,vei găsi mai multe informaţii privind decizia autorităţilor de a limita comercializarea produselor naturiste.