Ce interdicţii nu trebuie să încalci în Joia şi Vinerea din Săptămâna Patimilor

Ultimele zile înaintea marii sărbători a Sfintelor Paşti sunt încărcate de obiceiuri şi interdicţii de care ar fi bine să ţii cont pentru a-ţi merge bine tot anul şi pentru a fi sănătos.

image

Săptămâna Patimilor, ultima din Postul Mare, este cea în care majoritatea creştinilor se pregătesc cu trup şi suflet pentru Învierea Domnului, cea mai mare sărbătoare a creştinătăţii. Deniile sunt slujbele pentru suflet care se ţin seară de seară în această săptămână şi adună în biserici o mulţime de credincioşi. Pe lângă participarea la slujbe, au grijă să respecte obiceiurile păstrate din vechime în aceste zile.

Ce nu trebuie să faci în Joia Mare

Aceasta este ziua dedicată vopsirii ouălor, iar despre cei care nu înroşesc ouăle în Joia Patimilor se spune că nu vor fi feriţi de boli şi de necazuri. Tot acum se coc cozonacii şi pasca. Nu este o zi de lenevit. Cei care dorm acum vor fi leneşi tot anul. În trecut, până în această zi femeile trebuiau să termine torsul din furcă, să fi făcut deja curăţenie în case şi să fi spălat rufele, altfel erau pedepsite de Joimăriţă, o creatură fioroasă care pedepsea femeile care au fost leneşe pe parcursul anului şi le face să termine cu greu lucrurile pe care le au de făcut de-a lungul anului. Exista credinţa potrivit căreia Joimăriţa avea o oală cu jăratec în care ardea femeile leneşe. La origini, aceasta este o zeitate a morţii care supraveghează focurile din Joia Mare. Cu timpul, a devenit un personaj justiţiar care pedepseşte lenea.

În Joia Mare, se strâng în curţi grămezi de crengi cărora li se dă foc. Este un ritual destinat sufletelor morţilor, despre care se spune că se întorc la casele lor. De aceea, Joia Patimilor este cea în care se face pomenirea Morţilor, iar, la biserică, se împart bucate de post.

În Joia Mare are loc Denia celor 12 Evanghelii. Are o încărcătură spirituală greu de exprimat în cuvinte. Sunt citite cele 12 Evanghelii,în mijlocul bisericii este adusă Sfânta Cruce şi sunt rememorate patimile pe care Iisus le-a îndurat. Clopotele nu mai bat la această slujbă,doar toaca marchează momentele importante.

Cei care merg la biserică au grijă să ţină lumânări aprinse. Este bine să se aprindă lumânări şi la ferestre. Tradiţia spune că fetele trebuie să-şi pună 12 dorinţe, făcând câte un nod pe o aţă după fiecare evanghelie. Aţa se pune sub pernă, ca să-şi viseze ursitul.

Păstrează aceste obiceiuri în Vinerea Mare!

Vinerea Mare sau Vinerea Patimilor este cea mai neagră zi din săptămâna dinaintea Sfintelor Paşti, fiind ziua în care Iisus Hristos s-a jertfit pentru întreaga omenire. Este ultima vineri din Postul Paştilor şi, potrivit tradiţiei, este zi de post negru. Din bătrâni, se spune că acela care va ţine post negru va fi ferit de boli şi va avea spor în toate.

În Vinerea Mare, este bine să participi la denie, slujba în care, în mod simbolic, creştinii coboară în mormânt odată cu Hristos, luând parte la Cântarea Prohodului şi la ritualurile Înconjurării bisericii cu Sfântul Epitaf (pictură care înfăţişează scena punerii în mormânt a lui Iisus). Se trece pe sub masă, după sărutarea Sfintei Evanghelii şi a Sfintei Cruci. Se spune că pe aceia care trec de trei ori pe sub Sfântul Aer nu-i doare capul, nici mijlocul sau şalele, iar dacă îşi şterg ochii cu marginea epitafului nu vor suferi de dureri de ochi. După slujbă, se merge la mormintele celor din familie care au trecut la Domnul şi se aprind lumânări. Cei care pornesc de la biserică acasă, pornesc cu lumânările aprinse. Cu aceste lumânări ocolesc caasa de trei ori, apoi, la intrare, se închinau, făceau câte o cruce cu lumânarea aprinsă la grinda de la intrare şi păstrau lumânarea pentru zile de boală sau necazuri.

În Vinerea Mare, nu se înroşesc ouă de Paşte, ci doar în Joia Mare sau Sâmbăta Mare. Acum, nu se fac aluaturi, nu se coace, nu se găteşte.  Nu este bine să mănânci urzici şi nici să fie folosit oţetul, în amintirea patimilor îndurate de Mântuitorul Hristos. De asemenea, nu trebuie să se sacrifice nicio vietate. Nu este permisă nici spălarea rufelor. O altă interdicţie este aceea legată de tunsul părului.

Există o credinţă potrivit căreia dacă te tunzi în Vinerea Mare, este posibil să moară cineva drag din familie. Pe de altă parte, în Moldova, se crede că aceia care se tund în Vinerea Mare vor fi feriţi de boli.

FOTO: Shutterstock