Ce se face la botez şi ce trebuie să ştii când eşti naşă
Dacă urmează să fii naşă de botez, rolul tău nu este unul formal şi nici se sfârşeşte odată cu ziua când cel mic devine creştin. Iată ce se face la botez.
Decizia de a boteza implică anumite responsabilităţi duhovniceşti şi rolul de călăuză permanentă în viaţa pruncului.
Prima treaptă spre sfinţenie,botezul este taina prin care se împărtăşeşte pruncului harul Duhului Sfânt. Prin acest act,Hristos îl va uni în credinţă pe nou-născut cu ceilalţi credincioşi ai Bisericii. Această Sfântă Taină este presărată cu simboluri ale căror semnificaţii este bine să le ştii din vreme,astfel încât să fii pregătită atunci când te hotărăşti să fii părintele spiritual al unui copil.
Ce se face la botez - Îţi iei angajamentul de a veghea toata viaţa copilul
Înainte de a accepta să botezi,trebuie să chibzuieşti bine,pentru că va fi nevoie să fii părintele şi îndrumătorul spiritual al pruncului nu doar cu numele,ci să şi veghezi la creşterea lui duhovnicească. Dacă prin săvârşirea Tainei Botezuluicopilul devine parte a Trupului Bisericii,pe viitor,tu,ca naşă,îl vei ajuta să sporească în credinţă. Alături de părinţi,vei fi prezentă în viaţa copilului în perioada în care el trebuie apropiat de Biserică şi educat în spirit creştin,ducându-l la împărtăşit şi la Sfânta Liturghie. De aceea,îndemnul preoţilor la alegerea naşului de botez este ca acesta să fie un adevărat creştin,un om a cărui prezenţă va fi importantă în viaţa copilului nu doar în ziua botezului,ci şi mai târziu.
Momentul botezului nu-i întâmplător
Biserica Ortodoxă a îngăduit botezulcopiilor în primele luni de viaţă,după 40 de zile de la naştere,pentru ca pruncii să nu plece din lumea aceasta nebotezaţi şi în temeiul celor scrise în Sfânta Scriptură:„Dacă nu se va naşte cineva din apă şi din duh,nu va putea să intre în Împărăţia lui Dumnezeu.“ (Ioan 3,5). Prin botez,copilul primeşte răscumpărarea Sângelui lui Hristos.
Ce se face la botez - Info
La botezul săvârşit în Biserica Ortodoxă,mama poate intra în biserică după ce i s-a făcut molifta de 40 de zile,o rugăciune pentru iertarea păcatelor.
Ce face naşa la botez - Tu eşti cea care te ocupi de trusoul micuţului
Părinţii şi naşii trebuie să ia legătura cu preotul la care-şi doresc să fie botezat copilul,pentru a stabili data evenimentului şi cele necesare,în funcţie de tipicul slujbei în zonă. Sfânta Taină nu se poate săvârşi într-o zi de post. Părinţii pot lua parte la slujbă şi mama are voie să se implice doar la dezbrăcarea şi îmbrăcarea copilului,eventual la calmarea plânsului celui mic.
În sarcina naşei cade să cumpere toate cele necesare pentru săvârşirea botezului:lumânare,pânză netivită,panglică,prosop,ulei,haine noi. Aproape fiecare obiect are o semnificaţie aparte. Lumânarea împodobită cu flori reprezintă lumina din sufletul celui mic,pânza albă necusută este semn al Învierii şi al îmbrăcării hainei Mântuitorului. De asemenea,hainele cele noi semnifică înlocuirea omului vechi şi înnoirea sufletului.
Ce se face la botez - Trebuie să rosteşti Crezul
Odată cu venirea lui pe lume,copilul se naşte din punct de vedere spiritual numai prin taina botezului. După ce preotul îl scufundă de trei ori în apă,în numele Sfintei Treimi,i se iartă păcatul strămoşesc şi i pune pe umeri haina botezului. Mai târziu,de priceperea cu care-l îndrumă părinţii şi naşii de botez,dar şi de puterea credinţei lui va depinde cât de curată va fi păstrată această haină a botezului,pe care o va purta până la Judecata de Apoi. Naşul trebuie să mărturisească în locul pruncului lepădarea de Satan şi unirea cu Hristos. Tot el va rosti „Crezul“,pentru a arăta că botezul este asumat. După ce a fost încreştinat,copilul esteadus în faţa altarului,simbol al Uşilor Raiului,unde naşul se închină de trei ori în numele Sfintei Treimi şi îl primeşte pe cel mic.
Acum este miruit prima oară
Dacă la creştinii catolici se obişnuieşte ca mirungerea să se facă atunci când copilul este mai mare,în Biserica Ortodoxă pruncul este miruit în timpul Slujbei Botezului. Chiar şi la noi în ţară obiceiurile diferă. Pe tot cuprinsul Munteniei şi al Moldovei se practică miruirea,în timp ce în Ardeal nu se obişnuieşte. Prin mirungere,puiul de om devine creştin adevărat. Acesta este semnul văzut al împărtăşirii lui din darurile Sfântului Duh.
Ce se face la botez - Rugă înainte de botez
Copilul nebotezat este vulnerabil în faţa relelor. De aceea,alături de stropirea cu apă sfinţită şi de citirea de către preot a unei molifte,naşa se poate ruga pentru cel mic alături de mamă astfel:
„Doamne Iisuse Hristoase,Care ne-ai dăruit acest copil,rânduieşte intrarea lui între cei drept-credincioşi. Doamne,să nu vină peste noi mânia Ta şi să nu îngădui ca acest copil să moară nebotezat. Să nu sufere el din cauza păcatelor noastre,ci să vadă mila şi dragostea Ta de oameni. Ocroteşte-l şi dăruieşte-i naşterea cea de Sus prin Sfântul Botez. Ţie ne rugăm,Stăpâne,trimite peste el lumina binecuvântării cereşti,că Tu eşti Cel pe care Îl slăvim în vecii vecilor. Amin.“