Ce semnifică ungerea cu mir de la Sfântul Dimitrie, Izvorâtorul de Mir

Întreaga creştinătate îl celebrează pe Sfântul Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir în ziua de 26 octombrie. Este mare sărbătoare la Salonic, unde sunt păstrate moaştele sale, şi în lăcaşurile sfinte de la noi care-i poartă hramul, mai ales că este şi ocrotitorul localităţii Craiova.

image

Marele Mucenic Dimitrie a fost guvernator al oraşului grec Salonic în vremea împăratului roman Maximian Galeriu. În jurul anului 300 d. Hr., aflând împăratul că Dimitrie îi ajută pe creştini, l-a întemniţat şi l-a supus la multe chinuri. Sfântul, aflat în închisoare, nu şi-a pierdut credinţa. În pofida rapidei decăderi, a continuat să le vorbească despre învăţăturile Mântuitorului celor întemniţaţi alături de el şi să facă minuni în numele Domnului.

A săvârşit minuni în închisoare

Prin rugăciunile lui, un tânăr creştin pe nume Nestor a biruit pe cel mai puternic gladiator al împăratului. Într-o zi de 26 octombrie, la finalul luptei cu gladiatorul, împăratul a poruncit să i se taie capul lui Nestor. La puţin timp după aceea, a cerut ca Dimitrie să fie străpuns cu suliţele. Sfântul a trecut la Domnul chiar în timp ce se ruga. Se spune că atunci când a fost martirizat sfântul, din trupul său n-a curs sânge, ci mir tămăduitor. Pe locul unde a fost martirizat Sfântul Dimitrie, aflat în oraşul grecesc Salonic de azi, s-a ridicat o frumoasă biserică ortodoxă vizitată de nenumăraţi pelerini. În partea stângă a naosului sunt păstrate moaştele sfântului într-o biserică în miniatură, hexagonală, cu acoperişul de argint. În cripta subterană, unde a avut loc martiriul, pelerinii pot vedea o fântâna antică în care se spune că ar fi fost aruncat trupul sfântului.

Este ocrotitor al Craiovei

Nu doar la biserica Sfântul Dimitrie din Salonic se îndreaptă pelerinii creştini în ziua de 26 octombrie. Un alt lăcaş de cult închinat Sfântului Dimitrie este mănăstirea de pe lângă Catedrala Mitropolitană din Craiova, oraş al cărui ocrotitor este. Cu o seară înaintea praznicului, pelerinii pot lua parte la slujba vecerniei, spre a-l cinsti pe sfânt atât în Craiova, cât şi în alte locaşuri sfinte române care îşi celebrează hramul: mănăstirile Căldăruşani, Răţeşti, Sighişoara şi schiturile Dragoslavele, Jitianu.

Sfântul Dimitrie, Izvorâtorul de Mir, vindecătorul creştinilor

Practicată pentru venerarea sfinţilor martiri, miruirea este săvârşită de preoţi cu credinţa că tot ceea ce vine în contact cu sfinţii, chiar şi indirect, ca uleiul de la candelele icoanelor lor, devine un mijloc prin care oricine poate primi binefacerile lui Dumnezeu. De aceea, la marea sărbătoare a Sfântului Dimitrie, ortodocşii vin la biserică să primească mirul de la icoana sfântului. În funcţie de locul în care te ungi, mirul te ajută să învingi diferite patimi. La frunte, îţi va sfinţi gândul, la piept, va domoli patimile, la ochi, urechi sau gură, va sfinţi simţurile, la mâini şi la picioare, îţi va da ajutor să faci lucruri bune.

Rugăciunea Sfântului Dimitrie

O, răbdătorule de chinuri al lui Hristos, Izvorâtorule de mir, Sfinte Mare Mucenice Dimitrie, această a noastră rugaciune, ce aducem ţie acum cu umilinţă, primeşte-o şi de bolile sufleteşti şi trupeşti şi de vrăjmaşii cei văzuţi şi nevăzuţi, cu rugăciunile tale cele bineprimite către Dumnezeu ne păzeşte, ca împreună cu tine în veacul ce va să fie să cântăm Lui: Aliluia. Cu ale lui sfinte rugăciuni, Doamne, miluieşte-ne şi ne mântuieşte pe noi. Amin.