Sfântul Dumitru, protectorul Bucureştiului

1 71716 original jpg jpeg

Pe 27 octombrie, creştinii ortodocşi îl sărbătoresc pe Cuviosul Dimitrie, cunoscut şi sub numele de „Basarabov“ sau „cel Nou“. Mii de pelerini se adună an de an pe Dealul Patriarhiei din Capitală ca să se închine moaştelor sale, rugându-l pe Sfânt să-i întărească în credinţă şi să-i ferească de necazuri.

Sfântul Dumitru a trăit în secolul al XIII-lea, fiind născut într-o familie săracă, dar cu mare credinţă în Dumnezeu, dintr-un sat de la sudul Dunării. Întrucât părinţii n-au avut bani să-l dea la şcoală, el s-a ocupat de îngrijirea vitelor. Când a crescut, tânărul s-a retras într-o peşteră din apropierea localităţii natale, unde s-a dedicat vieţii monahale. Acolo, a stat în rugăciune, izolat fiind de toată lumea.  

Moaştele Sfântului tămăduiesc

După trei secole de la moartea Sfântului Dimitrie, moaştele lui au fost descoperite printr-o minune. O ploaie torenţială a făcut ca apele unui râu din apropiere să ajungă chiar la peştera unde a locuit monahul şi trupul lui a fost purtat până în satul în care a copilărit.

Cuviosul i-a apărut apoi în vis unei fetiţe bolnave şi i-a spus să meargă pe malul apei. Părinţii fetei au observat o lumină misterioasă şi au săpat pe mal,descoperind astfel trupul călugărului. Fetiţa s-a atins de moaşte şi s-a vindecat imediat.  Trupul Sfântului a rămas în satul Basarobov, unde s-au întâmplat şi alte minuni. De atunci, toţi bolnavii şi cei cu necazuri se roagă la Cuviosul Dumitru, iar cererile nu rămân fără de răspuns.  

Minuni din Capitală

În anul 1774, un general rus a luat moaştele Sfântului Dimitrie din satul Basarabov, pentru a nu fi profanate de turci. Când cortegiul a ajuns la Bucureşti, un creştin i-a cerut să le lase românilor, aşa că trupul sfântului a rămas la Catedrala Patriarhală. De când au început să se facă procesiuni la racla acestui slujitor al Domnului, războiul s-a încheiat şi ciuma n-a mai făcut victime. Recunoscători pentru binecuvântările primite, credincioşii îl cinstesc şi astăzi ca protector al oraşului şi al întregii ţări.

Ştiai că...…Francisc din Assisi a fost întemeietorul unui ordin religios catolic bazat pe regula sărăciei? Acesta poartă numele Sfântului şi a fost înfiinţat în anul 1210, fiind recunoscut de papalitate abia după trei ani. Regulile pentru călugării care vor să facă parte din acest ordin sunt simple: ei trebuie să renunţe la bunuri şi să-şi dedice viaţa slujirii celor bolnavi. Franciscanii se mai numesc capucini sau cordeliri şi deseori sunt văzuţi purtând doar sandale, chiar şi când este foarte frig afară.

Rugăciune către Sfântul Dimitrie cel Nou

Apărătorule al nostru din nevoie, pentru lucrarea de multe minuni laude de mulţumiri aducem ţie, noi,nevrednicii, şi ca acela ce eşti minunat şi preamilostiv, izbăveşte-ne pe noi din toate nevoile ca să cântăm ţie: bucură-te, făcătorule de minuni, Sfinte Părinte Dimitrie! (fragment din „Acatistul Sfântului Dimitrie Basarabov“)



Recente

interviu pentru un job  foto   Shutterstock jpg
5 obiceiuri care iti dezvaluie personalitatea  Sursa foto shutterstock 1746342872 jpg
intalnire anulata jpg
Ce vezi prima data iti arata cum reactionezi in fata provocarilor  Sursa foto Jagranjosh jpg
Test jpg
Test  Care este prima impresie pe care o faci  Sursa foto shutterstock 1354368305 jpg
Loc de munca toxic  jpg
Metoda kaizen de evitare a burnoutului  Sursa foto shutterstock 702522496 jpg
o persoana care minte jpg
Ce spune despre tine modul in care folosesti tubul de pasta de dinti  Sursa foto shutterstock 651225181 jpg
intuitie jpg
Desenele pe care le faci in graba arată ce te motiveaza in viata  Sursa foto shutterstock 2291956477 jpg
Sfintii 40 de Mucenici  Sursa foto Wikimedia jpg
Ce este ableismul  Sursa foto shutterstock 2292625553 jpg
copil deprimat  foto   Shutterstock jpg
Ce vezi prima data in aceasta imagine iti dezvaluie cele mai mari frici jpg
cadou jpg
femeie puternica jpg
personalitate jpg
5 calitati nelipsite persoanelor inteligente emotional  Sursa foto shutterstock 715595482 jpg