Diferenţa între postul catolic şi cel ortodox. La ce se renunţă

rugăciune către Sfinţii Arhangheli jpeg

Află din cele ce urmează care este diferenţa între postul catolic şi cel ortodox, de la alimentaţie la rugăciune şi comportament.

Pentru toţi creştinii,Postul Mare este un mijloc de desăvârşire,de primenire a sufletului prin rugăciune,renunţare la unele alimente,spovedanie şi împărtăşire. Este cel mai lung post din an,care durează şapte săptămâni şi care se ţine nu doar în amintirea jertfei Mântuitorului şi a Învierii Lui,ci şi a postului de 40 de zile pe care Iisus Hristos ­l-a ţinut înainte de ispitirea de pe Muntele Carantaniei.

Diferenţa între postul catolic şi cel ortodox - Postul ortodox

Pentru creştinii ortodocşi,Postul Paştelui,cel mai aspru de peste an,reprezintă în primul rând evitarea tuturor alimentelor de origine animală,carne,lapte,ouă,brânză,dar şi a vinului şi uleiului,în unele zile. Dincolo de acest post „alimentar“,este esenţial ca fiecare să se îngrijească de suflet,prin rugăciune,milostenie,renunţare la pofte de tot felul şi împăcare cu toţi cunoscuţii.

Anul acesta,Postul Mare a început pe 14 martie şi se va încheia pe 30 aprilie. Se îngăduie doar câteva zile de dezlegare la peşte,pe 25 martie,la Buna Vestire,şi de Florii,sărbătoare care are loc în 2016 pe 24 aprilie. Cine are putere poate ţine postnegru în fiecare miercuri şi vineri,iar în primele două zile din post şi în ultima săptămână,cea numită „a Patimilor“,poate mânca doar pâine şi apă,seara. În celelalte zile se renunţă la brânzeturi,lactate,carne,iar în Ajunul Învierii Domnului,se ţine post până seara,când sunt permişi covrigii,fructele,grâul fiert îndulcit cu miere.

Diferenţa între postul catolic şi cel ortodox - Postul la catolici

Spre deosebire de postul ortodox,cel catolic,care se va finaliza sâmbăta aceasta,pe 26 martie,este înainte de toate luptă interioară pentru înfrânarea patimilor,pentru a fi în bunăînţelegere cu ceilalţi şi secundar oprire de la alimentele nepermise.

Pentru creştinii romano-catolici,Postul Paştelui începe odată cu Miercurea Cenuşii,celebrată anul acesta pe 10 februarie,când,în biserică,toţi credincioşii primesc cenuşă pe cap,simbol al pocăinţei. Credincioşii catolici consideră Postul Mare un timp special de rugăciune şi de aşteptare a Învierii Mântuitorului. Ei evită nu doar mâncărurile pe bază de carne,cu excepţia peştelui,ci traversează şi un interval de timp în care fac milostenie,se roagă,renunţă la ceea ce le face plăcere şi la poftele culinare. În Vinerea Mare,se mănâncă fie o dată pe zi pe săturate,fie de 2-3 ori,dar câte puţin.

Ştiai că…

…sunt obligaţi la renunţarea la carne toţi creştinii catolici care au împlinit 14 ani? Bătrânii de peste 60 de ani nu sunt nevoiţi să urmeze această regulă,ştiut fiind faptul că le e trupul slăbit.

Cele mai puternice rugăciuniRecente

SPAM jpg
intalnire romantica jpg
Emoticoane jpg
inselat jpg
nevoia de control   volan   shutterstock 2011393733 jpg
Frica jpg
angajare   interviu   hr process gb5e304e4d 1280 png
Excentric jpg
Narcisist jpg
Top 6 greseli de management care duc angajatii mai aproape de burnout jpg
femeie cu catel jpg
OK Manastirea Humor 523823332 jpg
lider familie shutterstock 1256373445 jpg
echilibru jpg
Longevitate jpg
Fericire jpg
multe obiecte   colectionare compulsiva   shutterstock 1742622026 jpg
Frica jpg
cuplu film shutterstock 695805913 jpg
Apel necunoscut jpg