Miracolele icoanei de la Cacica
Pe meleagurile comunei Sascut, din judeţul Bacău, un dar nepreţuit a topit inimile oamenilor. Icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului de la Cacica a reuşit să aducă laolaltă credincioşi de toate confesiunile.
Icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului,copie veche de secole a miraculoasei „Madonna Neagră”,de la Biserica Jasna Gora,din Czestochowa,Polonia,a părăsit Sanctuarul de la Cacica pentru a ajunge aproape de credincioşii de pe plaiurile moldovene.
Pelerinajul a început anul trecut şi va continua până la finele lui 2013. Fiecare localitate catolică din dieceza de Iaşi va găzdui icoana timp de câteva zile şi credincioşii se vor putea ruga Sfintei Fecioare.Protectoare a oamenilor simpli
Rar ţi-e dat să vezi aşa mulţime de oameni cu chipurile plecate de emoţie,aşa cum s-a întâmplat la Sascut. În frunte cu parohul comunităţii,părintele Augustin Puşcaşu,şi cu înalţi prelaţi,ca Aurel Percă,Episcop Auxiliar de Iaşi,credincioşii sascuteni s‑au rugat la icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului,într-o atmosferă unică de evlavie.
Icoana de la Cacica va poposi în fiecare parohie catolică din dieceza Iaşilor,pentru a-i îndemna pe credincioşi la reînnoirea vieţii lor spirituale şi,în mod deosebit,pentru a pune familiile sub ocrotirea Sfintei Fecioare.
a spus credincioşilor episcopul Aurel Percă în predica lui dedicată pelerinajului care a poposit de curând la Sascut.
Beatificarea papei Ioan Paul al II-lea,în aceeaşi zi
Pelerinajul icoanei de la Cacica ajuns şi la Sascut a început în aceeaşi zi în care la Vatican a avut loc beatificarea papei Ioan Paul al II‑lea,cunoscut pentru faptul că-i îndemna pe credincioşi să se roage Sfintei Fecioare.
El şi‑a pus întreg pontificatul la picioarele Mariei şi a declarat în nenumărate rânduri că a reuşit să obţină multe haruri prin intermediul Mamei Mântuitorului. Sigla lui papală avea motto-ul „Totus tuus“,adică „Cu totul al tău“,şi era adresat adeziunii către Maica Domnului. De asemenea,luna mai este dedicată de către credincioşii catolici cinstirii Sfintei Fecioare.
Istoricul Icoanei Miraculoase
În anul 1810,cu prilejul sfinţirii primei biserici din Cacica,preotul Jakub Bogdanowicz a adus copia Miraculoasei Icoane a Maicii Domnului,de la Czestochowa,Polonia. Icoana originală a fost făcută de bătrânul Daniel pentru un scriitor bolnav. Rugându-se în faţa acestei icoane,scriitorul s-a însănătoşit în mod miraculos şi a pomenit în scrierile sale de această minune.
Apoi,în biserică s-a săvârşit miracolul „lacrimilor“ care curgeau din ochii Madonnei. Icoana de la Cacica este executată din lemn aurit şi argintat. Doar feţele şi palmele Maicii Domnului şi ale Pruncului Hristos sunt pictate. Icoana o reprezintă pe Sfânta Fecioară ţinând în braţele ei pe Pruncul Iisus.
Pelerinajul continuă
Pelerinajul Icoanei făcătoare de minuni a Maicii Domnului continuă şi în parohiile catolice din Rădăuţi,Galaţi şi Gura Humorului.