Moduri prin care putem deveni mai optimişti

1 78471 original jpg jpeg

Eşti o persoană optimistă sau pesimistă? Deşi poate părea că răspunsul se află în viziunea şi atitudinea noastră faţă de viaţă, de fapt are legătură cu procesele chimice din creier. Dacă de cele mai multe ori gândurile sunt negative, să ştii că poţi să te simţi bine: optimismul poate fi instruit!

La fel ca orice alt obicei pe care creierul îl învaţă prin repetare, atunci când practicăm frecvent gânduri pozitive, creierul va fi pregătit pentru pozitivitate, datorită formării căilor neuronale. Studiile arată că optimiştii sunt mai fericiţi, mai creativi, mai rapizi în rezolvarea problemelor şi au vigilenţa mentală sporită în comparaţie cu pesimiştii. Optimiştii au, de asemenea, mai puţin cortizol (hormonul de stres) şi mai multă serotonina (neurotransmiţător stimulant al dispoziţiei). Ştiai aceste lucruri?

Oferă-i mulţumire

Gândurile de mulţumire cresc nivelul de serotonină şi scad cortizolul, îmbunătăţind totodată motivaţia şi fericirea generală. Începe prin a scrie cel puţin trei lucruri pentru care eşti recunoscătoare pentru fiecare zi. Această practică poate evolua într-o conştiinţă regulată a lucrurilor pentru care eşti recunoscătoare, despre care poţi scrie într-un notebook pe care îl porţi mereu cu tine. Cu cât te concentrezi mai mult pe recunoştinţă, cu atât mai optimist va deveni creierul tău.

Dă mai departe

Acţiunile de bunătate stimulează dopamina – neurotransmiţătorul care induce starea de bine. Chiar şi ceva atât de simplu ca oferirea unui zâmbet sau un compliment poate avea efecte pozitive asupra ta şi a celeilalte persoane. Nu uita să faci un bine pentru altcineva în fiecare zi, cum sunt trimiterea unui mesaj de mulţumire, cumpărarea unei cafele unui străin sau donarea unor bani. Vei câştiga mai multe benefici decât o bună karmă.

Râzi cu voce tare

Râsul este într-adevăr cel mai bun medicament. Râsul creşte producţia de serotonină, calmând amigdala (centrul de stres al creierului). Petrece timpul liber cu prieteni amuzanţi, uită-te la o comedie. Indiferent de ce te face să râzi, asigură-te că râzi zilnic.

Practică sport

Sportul creşte nivelul de endorfină, serotonină şi alte substanţe produse de creier, care induc starea de relaxare şi fericire, reducând simultan cortizolul. Pentru rezultate optime, măreşte ritmul cardiac cu cel puţin 20 de minute pe zi. Nu uita că unele exerciţii fizice pot fi făcute şi acasă. Depinde numai de noi dacă vrem să ne simţim mai bine şi să fim mult mai optimişti.