Obiceiuri de Rusalii
Rusaliile sau Cincizecimea, una dintre cele mai vechi sărbători creştine, este prăznuită la 50 de zile de la Paşte, când Duhul Sfânt s-a coborât între apostoli. Este cunoscută şi ca ziua întemeierii Bisericii Creştine, după convertirea la creştinism a 3.000 de oameni.
În credinţa populară, Rusaliile sunt spiritele morţilor care, după ce au părăsit mormintele, refuză să se mai întoarcă în locurile lor de sub pământ şi încep să aducă necazuri oamenilor.
Ramurile de tei alungă răul
De Rusalii, oamenii îşi împdobesc casele şi gospodăriile cu ramuri de tei, nuc, plop sau stejar, pentru a alunga răul, bolile şi ghinionul. Ramurile de tei au o simbolistică aparte în această sărbătoare: se crede că teiul fereşte gospodăriile de furtuni, grindină sau de duhurile rele. Tinerii le culeg, după care le sfinţesc la biserică, iar credincioşii le iau acasă şi le pun la icoane.
Ziua în care se sfinţeşte pământul
In această zi, după terminarea slujbei religioase, preotul iese cu credincioşii în câmp pentru a sfinţi apa folosită la stropitul semănăturilor, iar oamenii împodobesc mormintele cu flori şi frunze verzi. Se spune că dacă de Rusalii este timp frumos, toată vara va fi însorită şi rodnică.
Jocul Căluşarilor
O vorbă din popor spune că leacul cel mai folosit pentru cei atinşi de Rusalii este jocul căluşarilor. Obiceiul căluşarilor de Rusalii, foarte vechi, este cunoscut mai ales în Oltenia. Bătrânii satelor cred că, dacă eşti bolnav, de Rusalii te poţi face bine după ce vătaful căluşarilor trece cu pasul peste tine. În Oltenia, grupuri de câte şapte-opt căluşari merg din casă în casă pentru a colinda şi a alunga spiritele rele, iar oamenii îi întâmpină cu frunze de nuc, cu pelin, usturoi, apă şi sare.
Moşii de vară, zi de pomenire a morţilor
Sâmbăta dinaintea Rusaliilor este o zi de pomenire a sufletelor celor trecuţi în nefiinţă. În unele zone ale ţării, de Moşii de vară se împart oale împodobite cu flori şi cu un colac deasupra, pentru pomenirea morţilor. În duminica Rusaliilor, creştinii împart farfurii frumos împodobite pentru cei vii.
Ştiai că...
... de Rusalii, există obiceiul cunoscut sub numele de „udatul nevestelor“? În Ardeal, femeile sunt stropite de bărbaţi cu apă, pentru a fi sănătoase şi frumoase tot restul anului.
Calendar creştin
25 mai – 31 mai
27 mai
Creştinii ortodocşi şi creştinii greco-catolici sărbătoresc Pogorârea Sfântului Duh (Cincizecimea sau Rusaliile), iar romano-catolicii sărbătoresc Preasfânta Treime.
28 mai
Creştinii ortodocşi şi creştinii greco-catolici sărbătoresc Sfânta Treime, iar romano-catolicii îşi amintesc de Sfântul Gherman.
29 mai
Creştinii ortodocşi şi greco-catolici o prăznuiesc pe Sfânta Cuvioasă Muceniţă Teodosia.