Pe urmele lui Iisus, pe Drumul Crucii
Considerat de iudei, creştini şi musulmani un ţinut sacru, Ierusalimul este loc de pelerinaj, în special în Săptămâna Mare.
Aici,printre străduţele aglomerate şi întortocheate,mii de creştini străbat Via Dolorosa,Drumul Durerii sau Drumul Crucii,altfel spus traseul parcurs de Iisus până la locul răstignirii.
Potrivit relatărilor din cele patru Evanghelii,după ce a fost arestat şi condamnat la moarte,Iisus Hristos a străbătut cu o cruce din lemn în spate,un drum de 500 m,până când a ajuns pe Golgota,unde şi-a încredinţat sufletul Tatălui Său.
Reconstituirea traseului parcurs de Mântuitor cuprinde 14 opriri. Fiecare este marcată cu cifre romane,pe plăcuţe de piatră,comemorând un moment semnificativ. Procesiunile religioase încep în Duminica Floriilor şi se ţin până în Vinerea Mare.
Retrăirea suferinţelor lui Iisus
În Duminica Floriilor,alaiul de pelerini,care au ramuri verzi de salcie în mână,porneşte dis-de-dimineaţă din Betania spre Ierusalim. Ei merg pe jos 6 km,din satul Mariei şi a Martei,spre Cetatea sfântă. În faţa sutelor de preoţi veniţi din toată lumea să participe la ceremonia religioasă,merge un arhiereu,care duce un măgăruş. Mulţimea intră pe Poarta Sfântului Ştefan,parcurge Via Dolorosa,Drumul Durerii sau Drumul Crucii,şi se opreşte la Biserica Sfântului Mormânt. Locul este venerat de creştini ca fiind Golgota,unde a fost răstignit Iisus. Aici se ţine apoi Sfânta Liturghie.
Emoţie şi trăire duhovnicească
Următoarea procesiune are loc în Joia Mare,când clericii,împreună cu pelerini,ţin în mâini lumânări aprinse. De această dată,convoiul porneşte spre Golgota din faţa unei clădiri,numită Pretoriu. Se spune că în acest loc a fost judecat şi condamnat la moarte Mântuitorul. Pe tot parcursul acestui traseu,se citesc cele 12 Evanghelii. În faţa Bisericii Sfântului Mormânt,ceremonia religioasă ia sfârşit,iar preoţii încep Utrenia,adică Denia celor 12 Evanghelii.
În Vinerea Mare,are loc cea de-a treia procesiune. Înaintea convoiului,merg 12 arhierei îmbrăcaţi în veşminte de doliu,care duc pe mâini o cruce de lemn,lungă de 1,5 m. Ceilalţi preoţi ţin Sfânta Evanghelie,icoane şi cădelniţe,iar pelerinii au candele aprinse. Pe parcursul drumului,creştinii îngenunchează,se roagă,iar mai-marii Bisericii citesc Evangheliile Sfintelor Patimi. Ceremonia religioasă se încheie cu intrarea în Biserica Sfântului Mormânt,când credincioşii,cu inima îndurerată,ascultă Evanghelia Răstignirii Domnului,după care sărută Crucea.
Golgota,locul unde a murit Iisus
Potrivit Bibliei,Mântuitorul a fost răstignit pe Golgota,loc aflat lângă Ierusalim. Numele de Golgota provine din aramaicul „gol goatha“,care se traduce prin „muntele execuţiei“ (unde aveau loc în trecut execuţiile publice). Se spune că cei care intrau sau ieşeau din oraş puteau citi inscripţia aşezată deasupra crucii pe care a fost crucificat Iisus (INRI):„Iisus din Nazaret,regele iudeilor“. Odată cu trecerea timpului şi cu extinderea acestei localităţi,Golgota a fost cuprins în interiorul zidurilor Cetăţii.
Cele 14 popasuri ale Drumului Crucii
I. Curtea casei lui Pilat din Pont-Judecata lui Hristos şi condamnarea Sa la moarte
II. Pretoriul-Punerea Crucii pe umerii Domnului şi pornirea spre Golgota
III. Mântuitorul cade pentru prima dată sub povara Crucii
IV. Iisus Hristos se întâlneşte cu mama Sa îndurerată
V. Fiul lui Dumnezeu este ajutat de Simon din Cirene
VI. Veronica şterge faţa Sa
VII. Cea de-a doua cădere a Lui
VIII. Iisus se întâlneşte cu femeile care-l plâng
IX. A treia cădere a Mântuitorului
X. El este dezbrăcat de hainele sale
XI. Baterea în cuie a Mântuitorului
XII. Iisus moare pe Cruce
XIII. Coborârea Domnului de pe Cruce-Piatra Ungerii
XIV. Punerea Sa în Mormânt