Primele miracole ale Cuvioasei Parascheva, una dintre cele mai îndrăgite sfinte creştine. Visul prin care i-au fost găsite moaştele
Protectoarea Moldovei, aşa cum este cunoscută Sfânta Parascheva, este sărbătorită anual la o dată fixă, 14 octombrie. Praznicul este prilej de pelerinaj la Catedrala Mitropolitană din Iaşi, care adăposteşte la loc de mare cinste moaştele vindecătoare ale sfintei făcătoare de minuni de la Catedrala Metropolitană din Iaşi.
Sfânta Parascheva s-a născut în secolul al XI-lea, în satul Epivata (în Bulgaria de azi). Părinţii ei erau oameni înstăriţi şi de mică, la sărbători, dădea hainele bune şi le îmbrăca pe cele rupte ale nevoiaşilor. De fiecare dată spunea că şi-a dăruit hainele lui Hristos. După moartea părinţilor, atât ea, cât şi fratele ei s-au retras la mănăstire. La numai 25 de ani, un înger i s-a arătat în vis şi a sfătuit-o să revină în satul natal, pentru că va trece curând la Domnul. Nu după mult timp, în anul 1050, s-a stins. Moaştele i-au fost găsite întregi după ce sfânta a cerut mai multor călugări, în vis, să fie dezgropat omul păcătos îngropat alături de ea. De-a lungul timpului, a săvârşit multe minuni din dragoste pentru credincioşi, mai ales pentru cei cuprinşi de boli.
Cele dintâi miracole ale sfintelor ei moaşte
După aflarea sfintelor ei moaşte, acestea au fost aşezate în cetatea Târnovei, apoi au fost mutate la Belgrad şi Constantinopol. Puţini ştiu că au fost aduse la Iaşi datorită domnitorului Vasile Lupu, în anul 1641. 300 de pungi cu aur a plătit sultanului Murad al IV-lea în speranţa că strămutarea moaştelor sfintei în biserica Mănăstirii „Sfinţii Trei Ierarhi“ din Iaşi va opri extinderea mişcării calviniste în Moldova în detrimentul Ortodoxismului. În iarna anului 1888, s-a iscat un incendiu din cauza unui sfeşnic. Se spune că argintul din care era făcută racla s-a topit, dar flăcările n-au atins sfintele moaşte. La puţin timp după aceea, au fost mutate în Catedrala Mitropolitană. În acea vreme, Cuvioasa Parascheva nu era canonizată. Abia în anul 1950, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe a decis generalizarea cultului sfintei, ca urmare a minunilor săvârşite de moaştele ei.
Le-a dăruit vindecarea soldaţilor din al Doilea Război Mondial
Se spune că Sfânta Parascheva, prin prezenţa ei, a ocrotit Iaşiul de bombardamente în Al Doilea Război Mondial. Atunci, nopţi la rând, ostaşii veneau să se roage sfintei pentru viaţa lor, iar cei răniţi pentru a fi vindecaţi. Un alt moment de răscruce în care Sfânta Parascheva a ajutat a fost seceta din anul 1947. În urma unei procesiuni cu racla Sfintei Parascheva prin satele Moldovei, ploile s-au reîntors. E greu de spus câte alte minuni s-au petrecut după aşezarea sfintelor moaşte la Iaşi. Pelerinii care revin an de an la Sfânta Parascheva spun că mulţi suferinzi au fost tămăduiţi de boli grave după ce s-au închinat şi s-au rugat la ea.
Citeşte şi:
Obiceiuri de Sfânta Cuvioasă Parascheva
Pe cine vindecă
Tămăduieşte pe cei pentru care rudele se roagă fierbinte
Pe lângă minunile cunoscute, sunt unele pe care le găseşti în cărţi ca aceea a sorei Blondina Gobjila, „Suferinţele mamei Blondina, o martiră a Siberiei‟. Ea a scris despre cum soţul unei credincioase avea faţa plină de bube care supurau şi-l dureau. Nu găsise nicăieri vreun leac. De aceea, soţia a cerut ajutorul Sfintei Parascheva. S-a rugat în faţa raclei ei, apoi a şters cu o batistă curată sfintele moaşte. Odată întoarsă acasă, a aşezat batista pe faţa soţului şi au observat că durerile i-au fost alinate. După o săptămână în care a stat în fiecare zi câteva ore cu acea batistă pe faţă, bubele i-au dispărut cu totul. După această minune, au venit împreună să mulţumească sfintei şi lui Dumnezeu pentru minunea petrecută.
FOTO: Doxologie