Semnificaţia postului negru

1 82484 original jpg jpeg

Părinţii îmi spuneau mereu că a ţine post negru înseamnă a avea grijă de suflet. Este o zi de căinţă în care renunţi la mâncare şi apă, adică la hrana lumească, şi te saturi doar cu hrană spirituală. Nu te laşi atinsă de supărări, invidie şi lăcomie.

Ca luptă duhovnicească, postul este legat de rugăciune neîncetată şi de pocăinţă sinceră. Credincioşii postesc în funcţie de starea lor spirituală şi trupească. Astfel, pot alege să ţină un post obişnuit sau unul aspru. Ajunarea, numită în popor şi „postul negru“, este postirea aspră pe durata unei singure zile, ori cel puţin a unei jumătăţi de zi (nu se consumă absolut nimic - nici măcar apă). Acest tip de post complet este prevăzut în calendarele religioase de puţine ori pe an. Cele mai cunoscute zile de ajunare sunt cele care întâmpină Naşterea Domnului, Botezul şi Învierea Domnului.

Spovedania, obligatorie

În afară de posturi rânduite de Biserică, credincioşii pot obţine ajutor divin şi reuşite în tot ceea ce fac dacă ajunează şi lunea. Postul negru ţinut luni facilitează reuşita la examene, găsirea unui loc de muncă, obţinerea de bunuri materiale meritate, precum şi ajutor în vederea căsătoriei. Se spune că, înainte de a posti, credincioşii trebuie să se spovedească, pentru ca rugăciunile să le fie ascultate.  

Ajunarea de miercuri

Postul ţinut în ziua de miercuri reprezintă renunţarea la hrană şi apă pentru că în ziua aceasta a fost trădat Iisus Hristos de către Apostolul Iuda, pentru doisprezece arginţi. Renunţând la mâncare în această zi, Îi arătăm Preabunului nostru Mântuitor că iubim mai mult hrana duhovnicească decât bunurile lumeşti trecătoare. De asemenea, se spune că postim în zilele de miercuri şi pentru pentru a scăpa de persecuţii şi de învinuirile celor ce ne acuză pe nedrept.

Pentru izbăvire de vrăjmaşi

Posturile complete ţinute vineri sunt pentru izbăvirea de vrăjmaşii ştiuţi şi neştiuţi, pentru alungarea duhurilor necurate şi dezlegarea vrăjilor şi a blestemelor. Astfel, pe lângă abţinerea de la mâncare, credincioşii trebuie să ştie şi ce rugăciuni să citească în această zi: „Acatistul Mântuitorului Iisus Hristos“, „Acatistul Sfântului Ciprian şi Iustina“, „Acatistul Sfintei Cruci“, „Paraclisul Maicii Domnului“. De asemenea, mătăniile sunt importante în ritualurile de rugăciune. La fiecare mătanie poţi spune următoarea rugăciune: „Doamne, iartă-mi păcatele mele şi ale tuturor celor din casa mea, primeşte nevrednica mea rugăciune şi nevrednicul meu post şi izbăveşte-mă de vrăjmaşi, de blesteme, de farmece şi descântece şi de tot lucrul cel necurat de la casa mea, de la cei din casă şi de la mine. Toată răutatea să se ducă în pustie, unde om nu locuieşte“. Apoi, îţi spui în gând dorinţa pentru care ţii postul.Recente

animal de companie jpg
Test de personalitate Ce vezi prima oara Sursa foto Abmeyerwood jpg
misofonie jpg
Relatie toxica Sursa imagine shutterstock 1340850398 jpg
om încăpățânat sursa  Shutterstock jpg
corpul uman sursa  Shutterstock jpg
shutterstock 1081879181 jpg
TEST Ce vezi prima oara iti arata ce profesie ti se potriveste Sursa foto shutterstock 55338187 jpg
Astenie de primavara jpg
dezlegare la vin shutterstock 1347135425 jpg
Floarea preferata dezvaluie un secret al personalitatii tale Sursa foto Unsplash jpg
Semnificatia trandafirului jpg
oameni fericiti jpg
boala oaselor fragile jpg
victoriabank md@clickpentrufemei ro jpg
stres jpg
TEST Animalul pe care l alegi iti dezvaluie defectele Sursa foto jagranjosh com jpg
Trei metode de identificare a partenerilor utili pentru afacerea ta min jpg
persoană care încearcă să se relaxeze la muncă imagine shutterstock 2198777181 jpg
Care sunt punctele tale forte Sursa imagine shutterstock 1619843515 jpg