Ultima săptămână a Postului Mare aduce beneficii pentru sănătatea trupului și liniștea sufletului

image

Postul Mare nu este doar o tradiție religioasă, ci și o oportunitate de a regăsi echilibrul între sănătatea trupului și pacea sufletului, prin renunțarea la excese și adoptarea unui stil de viață mai simplu.

În fiecare an, Postul Paștelui oferă credincioșilor șansa de a se reconecta cu valorile spirituale și de a-și îmbunătăți sănătatea fizică. Această perioadă de reflecție și sacrificiu este mai mult decât o restricție alimentară; este o călătorie spre purificare și armonie interioară. Prin adoptarea unor obiceiuri sănătoase și prin intensificarea rugăciunii, postul devine un prilej de transformare profundă. 

Pregătirea pentru Postul Mare s-a făcut în două etape: Lăsata secului de carne din Duminica Înfricoșătoarei Judecăți (23 februarie), urmată de o săptămână în care se evită produsele din carne, fiind permis consumul de ouă, lactate și brânzeturi, și de Lăsata secului de brânză din Duminica Izgonirii lui Adam din Rai (2 martie). Denumirea acestor etape indică o renunțare la grăsimi, dar și o îndepărtare treptată de păcate, însoțită de părere de rău și de luptă cu gândurile rele. Duminica Înfricoșătoarei Judecăți ne-a îndemnat să ne gândim că toți vom muri, vom fi judecați de Dumnezeu și că avem șansa unei perioade de post, pocăință și curățire sufletească. Apoi, la Duminica Izgonirii lui Adam din Rai, creștinii își amintesc de perioada în care cei cu păcate grele erau temporar excluși din biserică, așa cum Adam a fost alungat din rai. După o perioadă de post, regăseau claritatea și se spovedeau, fiind acceptați din nou în comunitate la finalul Postului Mare, când întreaga biserică celebra Învierea Domnului.

Te eliberează de gândurile negre

Sfinții Părinți descriu postul ca pe o dovadă a dragostei față de Dumnezeu, un exercițiu de răbdare și voință, dar și o eliberare de tot ceea ce ne afectează emoțional. Sfântul Ioan Scărarul scria despre post astfel: „este o silire a firii și o tăiere împrejur a dulceții gâtlejului, curmarea aprinderii, alungarea gândurilor negre și eliberarea de visări, curăția rugăciunii, (...) înmuierea învârtoșării, încetarea multei vorbiri (...) uşa și desfătarea raiului.‟ Astfel, dincolo de abținerea de la mâncărurile de dulce, postul înseamnă renunțarea temporară la plăcerile personale, îngrijirea mai profundă a celor din jur și dedicarea mai mult a nevoilor sufletului decât ale trupului.

Este prilej de împăcare

Cum Postul Paștelui simbolizează o mică jertfă adusă pentru a mulțumi Mântuitorului, este esențial ca, pe lângă postul „alimentar‟, să nu uităm de rugăciune și de grija față de aproapele nostru, dar și de împăcarea cu toți cunoscuții. Tot în semn de recunoștință pentru Iisus, cine are putere poate ține post negru în fiecare miercuri și vineri, iar în primele două zile din post și în ultima săptămână, Săptămâna Patimilor, poate consuma doar pâine și apă, o dată pe zi, seara. În celelalte zile de post obișnuit, se renunță la brânzeturi, lactate și carne, iar în Ajunul Învierii Domnului, se ține post până seara, când se pot consuma covrigi, fructe sau grâu fiert îndulcit cu miere.

Info

De Florii, pe 13 aprilie și sunt permise vinul și uleiul în sâmbetele și duminicile din Postul Mare.

Sfat

În această săptămână, ultima din Postul Paștelui, încearcă să șii post negru miercuri și vineri, de la ora 18:00 din ziua anterioară până la ora 24:00.

@shutterstock

Autor: Redacția



Recente

find the third cat jpg
shutterstock 1310620391 jpg
femeie care picteaza jpg
shutterstock 2253537285 jpg
shutterstock 2269877129 jpg
shutterstock 2377547251 jpg
roblox jpg
caine test iluzie jpg
shutterstock 2409568293 jpg
shutterstock 1917189239 jpg
shutterstock 647849362 jpg
shutterstock 1095270347 jpg
shutterstock 1742654276 jpg
cuplu face calcule 2229856785 jpg
clickpentrufemei ro (19) jpg
Semne ca iti neglijezi sanatatea mintala  Sursa foto shutterstock 2200959479 jpg
shutterstock 1292534521 jpg
shutterstock 551342416 jpg
shutterstock 1010662003 jpg