Visele din timpul nopţii te pot ajuta să îţi depăşeşti fricile

1 75447 original jpg jpeg

Atunci când dormi, ajungi pe tărâmul minunat al viselor, al posibilităţilor infinite, unde nimic nu pare imposibil. Poţi revedea chipurile oamenilor dragi, ai posibilitatea să călătoreşti oriunde în lume şi, de ce nu, poţi găsi rezolvarea problemelor care te macină.

Subconştientul acţionează extrem de bine în timpul somnului, iar visele au efecte nebănuite asupra creierului.

Freud considera că visele sunt o poartă care duce către subconştient, acolo unde sunt înmagazinate cele mai ascunse gânduri şi dorinţe. Acesta avea o teorie conform căreia omul poate primi prin intermediul visului informaţii importante, dincolo de ceea ce ego-ul său poate înţelege.

Te ajută să înveţi şi să iei decizii

Ţi s-a întâmplat vreodată să adormi cu gândul că ai de luat o decizie importantă şi nu ştii ce să faci? Apoi te trezeşti şi totul devine mai clar? Cu toţii am auzit expresia “lasă-mă să mă odihnesc şi voi vedea ce voi face‟, expresie dovedită ştiinţific ca fiind de folos. Potrivit cercetătorilor de la Harvard, dacă înveţi ceva cu puţin timp înainte de a adormi, infomaţiile se vor fixa de 10 ori mai bine decât dacă ai fi rămas trează. Procesul de a visa ajută creierul să perceapă mai bine noile informaţii primite.

Pot avea efecte terapeutice

Chiar dacă ceea ce experimentezi în timpul somnului poate părea foarte real, încât îţi este greu să crezi că nu s-a întâmplat, în special din cauza trăirilor simţite, visele te pot ajuta să vindeci emoţiile pe care le-ai înmagazinat de-a lungul anilor în subconştient. Anumite amintiri ies la iveală, chiar dacă emoţiile nu mai sunt active. Acest mecanism joacă un rol extrem de important, deoarece atunci când nu reuşeşti să procesezi toate emoţiile, în special pe cele negative, nivelul de stres şi de anxitate cresc.

Te ajută să depăşeşti fricile

Acest lucru se aplică mai ales în cazul viselor lucide, de care eşti perfect conştientă şi pe care le poţi controla. Imaginează-ţi că te afli în faţa unei mulţimi de oameni căreia trebuie să îi vorbeşti, însă deja simţi că emoţiile încep să te copleşească şi inima să îţi bată mai tare. Într-un vis lucid, tu deţii pe deplin controlul şi ştii că nu ai nimic de pierdut, putând pune în practică lucrurile de care te temi în viaţa reală. Cu cât vei practica mai des, cu atât îţi vei ajuta creierul să se reprogrameze. În timp, vei observa că sentimentul de teamă va dispărea. Visele au într-adevăr potenţialul de a-ţi schimba viaţa.