TEST Ești obsedat de control? Pentru a afla, răspunde sincer la următoarele întrebări!
Acest test te va ajuta să descoperi dacă îți place să deții controlul în orice situație în care ești implicat. Trebuie doar să răspunzi la câteva întrebări simple. Ești pregătit?
Să deții controlul poate însemna să încerci să-i domini sau să-i comanzi pe alții. Acest tip de comportament îl întâlnim peste tot: în căsnicie, la locul de muncă sau în relațiile de prietenie. Uneori, această atitudine poate fi de folos, însă în cele mai multe situații, cei din jur se pot sătura de acest comportament dominant.
Citește și: TEST Ce rol joci în familia ta? Ești stâlpul, „bebelușul” sau împăciuitorul?
Pentru a afla dacă te încadrezi în categoria oamenilor obsedați de control, răspunde sincer la următoarele trei întrebări:
1. Te aștepți ca oamenii să respecte în cel mai mic detaliu tot ce le-ai propus?
Cu toții ne dorim ca dorințele să ne fie respectate, însă persoanele obsedate de control, nu acceptă ca oamenii din jur să aibă mici scăpări. Dacă ai obiceiul să îi organizezi în cel mai mic detaliu și pe ceilalți, nu doar pe tine, cu siguranță, te încadrezi în categoria oamenilor care iubesc să dețină controlul.
2. Crezi că oamenii care te contrazic greșesc?
Dacă îți place să îi contrazici pe cei din jurul tău și nu iei în calcul și părerile lor, poți fi obsedat de control. De regulă, cele mai folosite replici, în această situație, sunt: „Lucrurile trebuie să fie făcute în acest fel!‟, „Nu ai dreptate‟, „Eu știu mai bine‟, și „Tu nu ai suficientă experiență‟.
Vezi și: TEST Privește imaginea și vezi dacă ai trăsături de narcisist
3. Negociezi „la sânge‟ pentru a fi singurul care câștigă?
Poți fi obsedat de control dacă îți place să negociezi într-o dispută sau să folosești diverse tactici, pentru a fi singurul care are de câștigat. Nu îți place calea de mijloc și crezi că opinia ta este cea corectă, în ciuda faptului că persoana cealaltă se poate simți prost.
Dacă ai răspuns cu „Da‟ la fiecare întrebare, este cazul să renunți la acest comportament. Specialiștii îți recomandă să fii deschis la ideile altora, să le valorifici părerile și să porți discuții sincere și deschise. La fel de important este să îi asculți, cu atenție, pe cei din jur și să recunoști că nimeni nu este perfect. Până la urmă, înțelegerea este cheia relațiilor sănătoase, nu?
Sursă foto: Shutterstock