Tr─âie┼čti mai mult prin respectarea acestei reguli legate de somn. Care este intervalul orar optim pentru a adormi

1 shutterstock 1844720152 jpg jpeg

Afecţiuni cardiace reprezintă cauza principală de deces la nivel mondial, după cum indică Organizaţia Mondială a Sănătăţii. Cercetări recente au scos la iveală faptul că un anumit obicei legat de perioada de odihnă zilnică poate să crească longevitatea.

Speran┼úa de via┼ú─â ├«n Rom├ónia a atins 72,5 ani ├«n cazul b─ârba┼úilor ┼či 79,6 ani ├«n cel al femeilor. Rom├ónii tr─âiesc mai mult ├«n prezent dec├ót ├«n urm─â cu 14-15 ani, dar ├«nc─â mai caut─â o re┼úet─â pentru o via┼ú─â mai lung─â ┼či mai s─ân─âtoas─â. O modalitate de a cre┼čte longevitatea ar putea fi evitarea principalelor boli care duc la deces, cum sunt bolile de inim─â. Exist─â c├óteva modalit─â┼úi de a reduce riscul de a suferi de afec┼úiuni cardiace. Pe l├óng─â o diet─â s─ân─âtoas─â ┼či exerci┼úii fizice regulate, ┼čansele unui stil de via┼ú─â s─ân─âtos cresc odat─â cu grija pentru perioada de odihn─â necesar─â zilnic.

Cei ce adorm după miezul nopţii au un risc mai mare de a deveni cardiaci

Oamenii de ┼čtiin┼ú─â au monitorizat peste 3.000 de participan┼úi care au dezvoltat un anumit tip de boal─â cardiac─â. Printre bolile cardiovasculare pe care le-au avut unii participan┼úi s-au num─ârat: atacul de cord, insuficien┼úa cardiac─â, boala cardiac─â ischemic─â cronic─â, accidentul vascular cerebral, atacul ischemic tranzitoriu.

Inciden┼úa a fost mai mare la cei care au preferat s─â adoarm─â la miezul nop┼úii sau mai t├órziu. La ace┼čtia s-a observat un risc cu 25% mai mare de a dezvolta boli cardiovasculare. ÔÇ×Rezultatele sugereaz─â c─â orele de culcare timpurii sau t├órzii pot perturba ceasul biologic, cu consecin┼úe negative asupra s─ân─ât─â┼úii cardiovasculareÔÇč, a declarat autorul studiului, medicul David Plans.

Secretul evit─ârii bolilor de inim─â: mersul la culcare la aceea┼či or─â

Cercet─ârile arat─â c─â, at├óta timp c├ót nu dep─â┼če┼čti ora potrivit─â la care s─â te a┼čezi ├«n pat pentru somn, nu sunt motive de ├«ngrijorare. Ei au g─âsit un interval optim pentru a ├«ncepe s─â te odihne┼čti, mai precis ├«ntre orele 22.00 ┼či 23.00, deci nici prea devreme, nici prea t├órziu.

Studiul lor, publicat ├«n ÔÇ×European Heart Journal - Digital HealthÔÇč, a analizat datele a peste 88.000 de participan┼úi britanici. V├órsta medie a acestora a fost 61 de ani, iar majoritatea a fost alc─âtuit─â din femei. S-au colectat date despre timpul de somn ┼či de trezire, cu ajutorul unui aparat numit accelerometru pe care participan┼úii l-au purtat la ├«ncheietura m├óinii.

Cite┼čte ┼či:

M─ân├ónc─â asta de 4 ori pe s─âpt─âm├ón─â ┼či-┼úi vei reduce riscul de atac de cord!

Motivele pentru care femeile sunt mai longevive. Ce gre┼čeli scurteaz─â via┼úa reprezentan┼úilor sexului tare

Medicul David Plans, autorul studiului, a subliniat c─â riscul mai mare de apari┼úie a bolilor cardiace legate de a dormi mai t├órziu s-ar putea datora probabilit─â┼úii mai sc─âzute de a vedea lumina dimine┼úii: ÔÇ×De┼či constat─ârile nu arat─â cauzalitatea, timpul de somn a ap─ârut ca un poten┼úial factor de risc cardiac, independent de al┼úi factori de risc ┼či de caracteristicile somnului. Dac─â descoperirile noastre sunt confirmate ├«n alte studii, timpul de somn ┼či igiena somnului ar putea deveni o recomandare de s─ân─âtate public─â cu costuri reduse pentru reducerea riscului de boli de inim─âÔÇč.

FOTO: ShutterstockRecente

Tik Tok jpg
Sfintii Petru si Pavel shutterstock 1852640023 jpg
femeie tanara interviu job ingrijorata dec 3 2010 6 42 pm jpeg
DSC 0243 jpg
Cum po┼úi avea un p─âr bogat ┼či s─ân─âtos, chiar dac─â ├«l coafezi zilnic jpeg
Parinti imaturi  jpg
inghetata foto shutterstock
gandac de bucatarie shutterstock 1102601966 jpg
sport jpg
pasta de dinti   shutterstock 1294381117 jpg
shutterstock 1358046383 jpg
Carne jpg
carton 1 png
Baterie descarcata jpg
Tigare electronica jpg
Narcisism jpg
Rusalii shutterstock 2151194551 jpg
Intalnire jpg
muzica casti shutterstock
Job jpg