Un studiu italian publicat în „Jurnalul Colegiului American de Cardiologie” a analizat impactul pe care un anumit tip de ardei îl are asupra riscului de deces în urma unui atac de cord. Cercetătorii au folosit date de la aproape 23.000 de participanţi, bărbaţi şi femei deopotrivă, aleşi la întâmplare. Starea de sănătate a participanţilor şi obiceiurile lor alimentare au fost monitorizate timp de aproximativ opt ani. Cercetătorii italieni au descoperit că aceia care consumau în mod regulat acest aliment de cel puţin patru ori pe săptămână sau chiar mai des aveau un risc cu 40% mai mic de a-şi pierde viaţa din cauza unui infarct decât cei care îl consumau mai rar sau îl evitau.

Ardeiul iute scade riscul de infarct şi de deces cauzat de atac de cord

Chiar dacă ai un atac de cord, consumul frecvent de ardei iute ar putea reduce riscul de a muri din cauza acestuia cu aproape jumătate. Cel puţin asta au descoperit cercetătorii italieni. Aceştia nu s-au oprit la a căuta beneficiile pentru sănătate ale ardeiului iute în caz de atac de cord. Potrivit studiului, persoanele care au mâncat ardei iute de patru ori pe săptămână sau mai mult au avut un risc cu 60% mai mic de a suferi din cauza bolilor cerebrovasculare, ca accidentul vascular cerebral, comparativ cu acelea care evitau aceşti ardei.

Cercetătorii italieni n-au depistat motivul exact pentru care ardeii iuţi ar putea avea un impact pozitiv asupra sănătăţii inimii, dar anumiţi experţi sunt de părere că este vorba despre capsaicină, substanţa activă care dă iuţimea specifică ardeiului iute. „Unele date au arătat că o clasă de compuşi care include capsaicina, capsaicinoizii, poate avea un impact asupra funcţiei trombocitelor, care ajută sângele să se coaguleze pentru a opri sângerarea, asupra celulelor care căptuşesc vasele de sânge şi asupra reducerii rezistenţei la insulină”, a explicat cardiologul american Jeffrey Teuteberg de la Stanford Health Care din California, SUA.

Ardeiul iute are efecte pozitive, independent de dieta obişnuită?