Mănâncă asta de 4 ori pe săptămână şi-ţi vei reduce riscul de atac de cord!

1 shutterstock 1773003386 jpg jpeg

Din cauza factorilor de risc precum hipertensiunea arterială, sedentarismul şi consumul excesiv de alcool, la fiecare 30 de secunde, un român are un atac de cord. Ai grijă să nu faci parte din statistici şi include în meniul tău zilnic acest aliment!

Un studiu italian publicat în „Jurnalul Colegiului American de Cardiologie” a analizat impactul pe care un anumit tip de ardei îl are asupra riscului de deces în urma unui atac de cord. Cercetătorii au folosit date de la aproape 23.000 de participanţi, bărbaţi şi femei deopotrivă, aleşi la întâmplare. Starea de sănătate a participanţilor şi obiceiurile lor alimentare au fost monitorizate timp de aproximativ opt ani. Cercetătorii italieni au descoperit că aceia care consumau în mod regulat acest aliment de cel puţin patru ori pe săptămână sau chiar mai des aveau un risc cu 40% mai mic de a-şi pierde viaţa din cauza unui infarct decât cei care îl consumau mai rar sau îl evitau.

Ardeiul iute scade riscul de infarct şi de deces cauzat de atac de cord

Chiar dacă ai un atac de cord, consumul frecvent de ardei iute ar putea reduce riscul de a muri din cauza acestuia cu aproape jumătate. Cel puţin asta au descoperit cercetătorii italieni. Aceştia nu s-au oprit la a căuta beneficiile pentru sănătate ale ardeiului iute în caz de atac de cord. Potrivit studiului, persoanele care au mâncat ardei iute de patru ori pe săptămână sau mai mult au avut un risc cu 60% mai mic de a suferi din cauza bolilor cerebrovasculare, ca accidentul vascular cerebral, comparativ cu acelea care evitau aceşti ardei.

Cercetătorii italieni n-au depistat motivul exact pentru care ardeii iuţi ar putea avea un impact pozitiv asupra sănătăţii inimii, dar anumiţi experţi sunt de părere că este vorba despre capsaicină, substanţa activă care dă iuţimea specifică ardeiului iute. „Unele date au arătat că o clasă de compuşi care include capsaicina, capsaicinoizii, poate avea un impact asupra funcţiei trombocitelor, care ajută sângele să se coaguleze pentru a opri sângerarea, asupra celulelor care căptuşesc vasele de sânge şi asupra reducerii rezistenţei la insulină”, a explicat cardiologul american Jeffrey Teuteberg de la Stanford Health Care din California, SUA.

Ardeiul iute are efecte pozitive, independent de dieta obişnuită?

Persoanelor ardiace, predispuse la infarct, li se impune sau recomandă o anumită dietă, dar cei care nu ştiu dacă au probleme cu inima îşi pot menţine sănătatea inimii şi preveni un eventual atac de cord prin consumarea de ardei iute de 3-4 ori pe săptămână fără a face schimbări majore de dietă. „Un fapt interesant este că protecţia împotriva riscului de mortalitate în caz de infarct a fost independentă de tipul de dietă pe care l-au urmat pacienţii. Cu alte cuvinte, cineva poate urma dieta sănătoasă mediteraneană, altcineva poate mânca mai puţin sănătos, dar pentru toţi ardeiul iute are un efect protector”, a declarat autorul principal al studiului italian, medicul Marialaura Bonaccio, epidemiolog la Institutul Neurologic Mediteranean.

Pe de altă parte, alţi experţi au pus la îndoială această constatare a cercetătorilor italieni şi au avertizat că este nevoie de o dietă sănătoasă indiferent de cât ardei iute se consumă. Dieteticianul britanic Duane Mellor a declarat pentru CNN că studiul nu a indicat o legătură cauzală între consumul de ardei iute şi beneficiile pentru sănătate şi că efectul pozitiv ar putea fi atribuit probabil modului în care ardeii sunt folosiţi în general în dietă. „Este plauzibil ca oamenii să fi folosit ardei iute, după cum sugerează datele, dar au mâncat şi mai multe ierburi şi condimente, inclusiv legume”, a spus Mellor.

Citeşte şi:

Dacă eşti cardiac, evită aceste alimente! Ce-ţi recomandă cardiologii să scoţi din meniu

Ai una dintre aceste două grupe de sânge? Eşti mai vulnerabil la bolile de inimă

Experţii în sănătate recomandă să nu vă bazaţi doar pe aceşti ardei pentru a preveni infarctul, ci să încercaţi să aveţi un stil de viaţă sănătos în general. „Ardeii iuţi sunt sănătoşi pentru inimă, dar este important să înţelegem că nu putem să-i mâncâm cu alimente nesănătoase şi să considerăm că ne protejează”, a declarat cardiologul Sarah Samaan de la clinica americană Baylor Scott & White Legacy Heart Center.

FOTO: Shutterstock



Recente

shutterstock 2395327839 jpg
Ce profesie ti se potriveste in functie de modul in care iti incrucisezi bratele  Sursa foto shutterstock 2462734087 jpg
Gaselnita care te ajuta sa alegi un filtru de ulei singura fara ajutor masculin (1) jpg
Ce trebuie sa stii despre Lasata secului  Sursa foto shutterstock 2253537285 jpg
shutterstock 1458528509 jpg
shutterstock 2530319391 jpg
shutterstock 690061417 jpg
Sfintii Mihail si Gavriil  Sursa foto Doxologia jpg
shutterstock 1703969782 jpg
Memoria iti joaca feste  Nu sari peste acest pas din rutina de dimineata  Sursa foto shutterstock 283065242 jpg
Iluzie optica  Ai o gandire rationala sau emotionala  Sursa foto mia yilin TikTok jpg
shutterstock 2445908607 jpg
Semne prin care corpul iti cere o pauza  Sursa foto shutterstock 2199052579 jpg
shutterstock 2427040417 jpg
shutterstock 1469273255 jpg
Test  Cat de empatic esti  Sursa foto shutterstock 304371794 jpg
shutterstock 2459079871 jpg
credit online rapid buget strategii financiare jpg
Secretele celor care isi pastreaza calmul  Sursa foto shutterstock 2249785429 jpg
Semne ca ai un IQ peste medie  Sursa foto shutterstock 2230643979 jpg