Avertisment dur pentru cei care merg la cumpărături. Medic epidemiolog: "Încetaţi să mai pipăiţi alimentele!"
Pandemia de coronavirus nu va lua sfârşit dacă populaţia nu va respecta complet măsurile de prevenţie impuse. Medicii trag semnale de alarmă şi îi sfătuiesc pe oameni să se protejeze de o posibilă infecţie cu Covid-19. Mersul la cumpărături devine periculos fără mănuşi şi mască, iar atingerea alimentelor ar trebuie să fie strict interzisă.
Medicul epidemiolog Molnar Geza a făcut un apel public pentru populaţie, atunci când se iese din case pentru a merge la cumpărăturile de strictă nevoie.
Mergem la cumpărături şi pipăim portocalele şi bananele înainte de a le alege. E un obicei prost şi ar fi bine să fie evitat. Nu trebuie să facem nimic cu ambalajele. În cel mai exigent caz, ambalajele pot fi şterse cu o cârpă umedă, cu un detergent sau cu un dezinfectant obişnuit pe bază de clor', a transmis Molnar Geza, potrivit viva.ro.
Adevărul despre coronavirus. Se ia sau nu de pe haine ori alimente?! Anunţul făcut de Raed Arafat
Cât şi cum supravieţuieşte coronavirusul
„În privinţa supravieţuirii virusului sunt multe teorii şi foarte multe date. Cert este că în mediul extern, datorită gravitaţiei, picăturile cu virus, eliminat prin tuse, strănut, secreţie nazală nu supravieţuiesc mai mult de patru ore. În mod cert, după toate dovezile ştiinţifice. Nici un virus patogen, nici acest coronavirus, nu supravieţuieşte în afara celulei vii a organismului parazitat”, spune Molnar Geza.
Cât despre categoriile de vârstă cu factor ridicat de risc în faţa pandemiei de Covid-19, epidemiologul susţine că bătrânii trebuie obligatoriu protejaţi. Statul român a emis o ordonanţă militară prin care celor de peste 65 de ani le iese permisă părăsirea locuinţei doar într-un interval orar.
Ce trebuie să ştie femeile însărcinate despre coronavirus. La ce riscuri sunt expuse
„După părerea mea, bătrânilor ar fi trebuit să le fie permisă ieşirea din casă pentru cumpărături între orele 08:00 şi 10:00. Ei sunt victimele infecţiei, nu cei care transmit infecţia. Apoi să vină populaţia mai tânără, care, fără discuţie, răspândeşte infecţia într-o rată mai mare decât o fac vârstnicii', a spus Molnar Geza, la Digi 24.