5 strategii de împăcare după o ceartă de pomină
Cuplurile care nu se ceartă pot evita să facă acest lucru doar suprimându-și sentimentele și retrăgându-se din punct de vedere emoțional, iar aceste lucruri nu fac parte din arsenalul unei relații sănătoase.
Secretul unei relații echilibrate nu este, așadar, să eviți să spui sau să faci lucruri care vor duce la un conflict, ci să poți să-ți revii după o ceartă și să înveți ceva din ea.
Noi îți arătăm pașii esențiali pe care trebuie să-i faci după un conflict serios cu partenerul, astfel încât legătura voastră amoroasă să nu aibă de suferit.
Răcorește-te!
Primul pas pe care să-l faci după o ceartă este să te răcorești. Dacă încercați să vorbiți prea devreme, este posibil să puneți, din nou, paie pe focul conflictului. Acestea fiind spuse, persoanele au nevoie de o perioadă de timp diferită pentru a se calma (iar la bărbați durează adesea mai mult decât în cazul femeilor). Dacă nu ești încă pregătită să te împaci cu partenerul, poți să îi spui ceva de genul „Sunt încă supărată, nu încerc să te ignor, am nevoie doar de mai mult timp să mă liniștesc‟.
Nu adopta tactica struțului!
După ce v-ați calmat, întoarceți-vă și rezolvați problema care a generat discuția. Provocarea este să găsiți o rezovare conflictului sau măcar să încercați să faceți asta, în loc să adoptați tactica aruncării gunoiului sub covor. Prefă-te că ești la serviciu și acționează așa cum ai face dacă un coleg de muncă ar face ceva care te-a deranjat. Rezistă nevoii de a relua discuția și de a repeta ce ai spus tu sau celălalt. Abordează problema calm și dintr-un alt punct de vedere, iar dacă există pericolul de a se inflama situația din nou, oprește-te, răcorește-te și de-abi după aceea vorbește din nou.
Ascultați-vă unul pe celălalt!
Rezolvarea conflictului este o treabă pentru două persoane, așa că amândoi trebuie să lucrați în acest sens. Unele certuri pot fi chiar benefice pentru a vă consolida relația, așa că discutând împreună veți afla de ce tu sau partenerul tău v-ați supărat atât de mult. Este important să și asculți. Nu vorbi doar despre cum te simți tu, ci fii pregătită să auzi și punctul de vedere al partenerului. Făcând acest lucru, îi arăți că îți pasă și că ești conștientă de sentimentele lui. Fii atentă și acordă-i respectul de care are nevoie, prin contact vizual și răspunsuri adecvate. Poate părea greu la început, dar nu continua să îți aperi acțiunile. Așteaptă calm până când partenerul tău termină de vorbit și vezi dacă mai simți nevoia să justifici ceea ce ai spus sau făcut. Amintește-te că aceasta nu este o întrecere, ci sunt doi oameni care se iubesc și vor să facă relația lor să funcționeze.
Scuzele sunt vitale
Nu te preface că cearta nu s-a întâmplat și nu continua să-l pedepsești pe celălalt prin tratamentul tăcut. Este un mod de a continua cearta în altă formă, printr-un comportament pasiv-agresiv, care nu face decât să pună sare pe rană. Și, nu în ultimul rând, nu sări peste scuze! A-ți cere scuze nu înseamnă neapărat că cealaltă persoană are dreptate și că ea iese câștigătoare din această ceartă, ci pur și simplu că recunoști că ai rănit sentimentele celuilalt. Scuzele sunt despre asumarea responsabilității pentru partea ta de implicare în ceartă.
Îmbrățișează-ți partenerul!
După o ceartă de pomină, ultimul lucru pe care vrei să-l faci este să ai contact fizic cu cel care stă în fața ta. Cu toate acestea, orice contact tactil îți amintește că iubești această persoană și că vrei să fiți împreună, în ciuda divergențelor. Nu-ți fie teamă să ceri o îmbrățișare și fii suficient de generoasă pentru a oferi una. Acest gest poate evita escaladarea conflictului. O altă variantă ar fi să spargi tensiunea cu o glumă. Nu încerca, însă, să fii ironică sau crudă cu partenerul tău – fă doar o glumă inocentă sau spune un cuvânt amuzant. Acestea ajută întotdeauna.