Convingeri toxice care pot distruge o relație

Fiecare cuplu are dinamica lui și ce funcționează pentru unii oameni nu funcționează și pentru alții. Unele convingeri, însă, pot să afecteze grav relația.

image

Viața cuplurilor s-a schimbat de-a lungul timpului, redefinind de fiecare dată normele. Dacă, acum 50 de ani, era general acceptat că bărbații sunt cei care au serviciu, iar femeile lucrează în gospodărie, având grijă de casă și de copii, în prezent lucrurile stau cu totul altfel. Sigur că mai există cupluri care funcționează în acest mod, dar nu reprezintă majoritatea.

„Bărbatul cu banii, femeia cu casa!‟

O astfel de convingere heteronormativă (care stabilește reguli clare pentru bărbați și femei) vine din copilărie. Fetelor le este insuflată ideea că ele trebuie să se mărite, să aibă copii, să fie cuminți și liniștite, să știe să gătească și așa mai departe. Băieților li se interzice să plângă sau să se plângă și li se spune să învețe ca să ajungă să câștige bani suficienți pentru a întreține o familie.

Dacă ajungi la maturitate fiind convins de aceste lucruri, tinzi să judeci persoana iubită după ele, spune psihoterapeutul Florin Amariei: „O judeci pe soția ta că nu face mâncare – deși e evident că nu se pricepe și că preferă să comande de la restaurant. Îl judeci pe soțul tău că nu câștigă destul de mulți bani – deși poate chiar nu are cum să o facă. În loc să ne supunem partenerii la astfel de prejudecăți, nu mai bine îi iubim pentru ceea ce sunt?‟

Te-ar mai putea interesa: Topul celor mai frecvente motive de divorţ

„Bărbatul trebuie să fie mai în vârstă decât femeia!‟

Unele cercetări arată că, într-un cuplu, diferența de vârstă tinde să fie de aproximativ trei ani, cu bărbatul mai în vârstă decât femeia, ceea ce face ca acel cuplu să fie mai solid. Însă, cum spuneam la început, fiecare cuplu este unic, deci judecățile la adresa celor din jur nu își au rostul. În lume există cupluri de toate felurile, care funcționează excelent, indiferent de faptul că poate femeia este mai în vârstă și bărbatul mai tânăr sau că diferența de vârstă între ei este mai mare decât media.

image

„Trebuie să fie și el la fel ca mine!‟

Fiecare persoană ajunge unde este urmându-și tiparul personal. Poate tu, ca femeie singură, obișnuiai să speli vasele imediat ce mâncai. Poate că partenerul pe care îl ai acum preferă să se odihnească o jumătate de oră și apoi să spele vasele. Faptul că nu acționează la fel ca tine nu este un motiv de dispută.

Citeşte şi: 3 semne că ai anxietate relațională şi cum să previi agravarea

„Dacă vrei ca partenerul tău să fie 100% ca tine, mai bine te desparți și trăiești doar cu tine. Dar dacă îl iubești cu adevărat, vei face tot posibilul să-l lași să fie liber, cu pasiunile, valorile și comportamentele lui‟, subliniază Florin Amariei. Iar acest lucru trebuie să fie valabil din ambele sensuri, adică și el să procedeze la fel în ce te privește.

„Dacă nu e gelos, înseamnă că nu mă iubește!‟

Gelozia nu este niciodată echivalentul iubirii. Dacă unul dintre parteneri sau ambii sunt geloși, relația este deja una toxică. E bine de știut că gelozia este un semn de nesiguranță personală și, chiar dacă inițial e posibil să ți se pară un semn de iubire, în realitate nu este. Mai ales că nu știi niciodată în ce se poate transforma această gelozie (agresivitate verbală sau fizică, interdicții de diverse naturi etc).

„Bătaia e ruptă din rai!‟

Ai auzit vreodată spunându-se despre o femeie că a fost agresată de partener pentru că „și-o cere‟? Cu alte cuvinte, nu partenerul este vinovat că a lovit-o, ci ea a făcut ceva prin care „și-a meritat‟ soarta. Multe persoane tind să rămână în relații abuzive din varii motive, însă violența domestică nu face bine nimănui.

Vezi şi: Aşteptări nerealiste de la o relaţie? Un expert îţi spune care te duc la eşec

Dacă ai impresia că este acceptabil ca partenerul să te lovească, e bine să știi că acesta nu este un comportament normal. Psihologii spun că este posibil ca un om violent să se schimbe, însă este nevoie ca el să își dorească acest lucru și să depună eforturi pentru a realiza transformarea.

FOTO: ShutterstockRecente

Cerere in casatorie jpg
Comportamente aparent neatractive, atragatoare pentru femei Sursa foto shutterstock 360382934 jpg
cuplul de îndrăgostiți sursa  shutterstock 1550852267 jpg
Valentine’s Day jpg
cummentiivieflacarapasiuniiintr orelatiedeanibuni jpg
Probleme sexuale jpg
bărbat și femeie sursa  hutterstock 139884175 jpg
jonathan borba aC5 EFhq7Fs unsplash jpg
bărbat și femeie, pasiune sursa  GettyImages 165567824 jpg
Cearta jpg
Top 10 profesii care te predispun la divort A ta e pe lista Sursa imagine shutterstock 2148892487 jpg
Lucruri despre femei pe care barbatii nu le inteleg jpg
dragoste sex jpg
relație nouă jpg
Gelozie jpg
Cum testeaza un barbat o partenera in functie de zodia lui Sursa imagine Pixabay jpg
rutinaa in cuplu shutterstock 645816364 jpg
tainele orgasmului shutterstock 47542420 jpg
Pauza in cuplu Reguli si beneficii Sursa foto shutterstock 1807904476 jpg
Culori de lacuri de unghii considerate atractive de barbati Sursa foto Pixabay jpg