3 semne că ai anxietate relațională şi cum să previi agravarea

Nu toate relaţiile sunt la fel, iar unele cer mai mult efort. Chiar dacă faci tot ce este nevoie, anxietatea îţi poate crea probleme mai mari decât te aştepţi. Uite cum s-o recunoşti şi, mai ales, cum s-o eviţi!

image

Amândoi faceți tot ce ţine de voi pentru ca relaţia să meargă perfect: vă faceţi timp să vorbiţi, eventual să aflaţi ce s-a schimbat în preferinţele şi nevoile celuilalt și faceți tot posibilul pentru a vă asigura că sunteți disponibil pentru celălalt. Apoi, dintr-odată, apare ceea ce se numeşte anxietate relațională. Aceasta poate fi un ucigaș al relației voastre dacă este lăsată necontrolată. Katie Gleason, un psihoterapeut american oferă aceste sfaturi pentru a combate anxietatea în cuplu.

Te bazezi prea mult pe trecut

O traumă relațională din trecut poate provoca tulburări în prezent. Te poate face să inventezi povești catastrofale despre actualul partener, pe baza unei singure declarații nevinovate. Dacă îi ceri ceva şi refuză deodată ai senzaţia că te respinge, că nu se mai simte atras de tine şi chiar că s-ar putea să vrea să vă despărţiţi.

Ficțiunea se bazează pe trecut. Nu este vorba despre ceea ce se întâmplă aici și acum, ci despre trădări sau dezamăgiri din trecut. Este important să ştii că o reacție emoțională sau fizică din prezent n-ar trebui să influenţeze ce să faci în continuare. Dacă procedezi astfel, vei lua decizii bazate pe oameni care au ieşit din viaţa ta şi nu pe persoana cu care încerci să construieşti ceva acum.

Citeşte şi: Ce este frustrarea sexuală şi cum s-o eviţi

Uiţi de prezent privind prea des în viitor

Visezi cu ochii deschiși la un viitor cu persoana iubită? Dacă petreci prea mult timp proiectând viitorul, pierzi din vedere prezentul și devii nemulțumit de acesta. Ancorează-te în prezent. Practicile de conștientizare pot fi legate de centrarea pe mediul tău. Caută lucruri care îţi susțin sistemul nervos, astfel încât să treci prin activare fără a fi nevoie să iei nicio decizie.

Vezi şi: Semne că ai probleme legate de obsesia de a deţine controlul

Recunoaşte ce declanşează atacul de anxietate

De obicei, anxietatea poate apărea în mod neaşteptat când partenerul spune sau face ceva care îți trezește un sentiment sau o amintire negativă. Cuvintele sau comportamentul lor te scot din prezent și ai o reacţie dură, neaşteptată. Recunoaşte-ţi propriile declanșatoare și acţionează în consecință, fără a te baza doar pe frică. Aşadar, rămâi prezent când eşti alături de persoana iubită, calmează-ţi vocea interioară negativă care aminteşte de dureri din trecut și recunoaşt-ţi declanșatorii.

FOTO: Shutterstock



Recente

interviu pentru un job  foto   Shutterstock jpg
5 obiceiuri care iti dezvaluie personalitatea  Sursa foto shutterstock 1746342872 jpg
intalnire anulata jpg
Ce vezi prima data iti arata cum reactionezi in fata provocarilor  Sursa foto Jagranjosh jpg
Test jpg
Test  Care este prima impresie pe care o faci  Sursa foto shutterstock 1354368305 jpg
Loc de munca toxic  jpg
Metoda kaizen de evitare a burnoutului  Sursa foto shutterstock 702522496 jpg
o persoana care minte jpg
Ce spune despre tine modul in care folosesti tubul de pasta de dinti  Sursa foto shutterstock 651225181 jpg
intuitie jpg
Desenele pe care le faci in graba arată ce te motiveaza in viata  Sursa foto shutterstock 2291956477 jpg
Sfintii 40 de Mucenici  Sursa foto Wikimedia jpg
Ce este ableismul  Sursa foto shutterstock 2292625553 jpg
copil deprimat  foto   Shutterstock jpg
Ce vezi prima data in aceasta imagine iti dezvaluie cele mai mari frici jpg
cadou jpg
femeie puternica jpg
personalitate jpg
5 calitati nelipsite persoanelor inteligente emotional  Sursa foto shutterstock 715595482 jpg