Ce se întâmplă în creier când te îndrăgostești și de ce iubirea e ca un drog

Când iubim, ne simțim inima plină de bucurie și seninătate, dar știai că și creierul are parte de transformări semnificative? Îți propunem să afli cum poate iubirea să-ți sucească mințile, la modul științific! Adică ce se întâmplă în creier când te îndrăgostești.

image

Oamenii de știință spun că, atunci când ne îndrăgostim, substanțele chimice asociate cu circuitul recompensei ne acaparează creierul, producând diverse răspunsuri fizice și emoționale: inima bate mai repede, ochii strălucesc, simțim că suntem inundați de pasiune, dar și de anxietate.

Nivelurile cortizolului, numit și „hormon al stresului‟, cresc la începutul unei relații romantice, pentru ca organismul să facă față situației în care este pus. Odată cu creșterea cortizolului, serotonina (un neurotransmițător responsabil, printre altele, cu starea de spirit și somnul), se epuizează. Nivelurile scăzute de serotonină înmulțesc speranțele și îngrijorările corelate cu noua relație și poate chiar să tulbure somnul.

În același timp, crește nivelul de dopamină, acel „hormon al fericirii” asociat cu plăcerea și recompensa. De asemenea, în timpul actului sexual se eliberează oxitocina, „hormon al atașamentului” care adâncește sentimentele de atașament ale partenerilor unul față de altul și îi face pe cei doi să se simtă mai conectați.

Vezi și 5 gesturi ciudate de care sunt în stare cuplurile când sunt îndrăgostite

Iată în cel fel te afectează concret dragostea:

1.    Te face dependent

Se spune că dragostea este ca un drog, iar această credință nu e deloc departe de adevăr. Când te îndrăgostești, se activează aceeași zonă din creier care face ca o persoană care ia droguri să devină dependentă. Așadar, nu e de mirare că, la fel ca un dependent de droguri, și un om îndrăgostit este euforic, se concentrează cu greu la sarcinile pe care le are de făcut zilnic, este complet absorbit de persoana iubită, la care se gândește mereu și își dorește să petreacă tot mai mult timp cu aceasta.

2.    Te scapă de stres

Știai că atunci când te ține de mână persoana pe care o iubești, îți scade tensiunea arterială, ți se diminuează orice durere fizică ai avea și stresul dispare ca prin minune? Acest lucru se întâmplă dintr-un motiv clar și anume pentru că funcția creierului se modifică.

3.    Îți îmbunătățește sănătatea mintală

Dragostea nu este bună doar pentru sănătatea fizică, ci și pentru cea mintală. Unele cercetări arată că persoanele îndrăgostite, aflate în relații de cuplu fericite, au un nivel mai mare de dopamină. Acest lucru se traduce într-o viață mai lungă și o sănătate mintală mai bună.

4.    Te învață empatia

Când te îndrăgostești, zona creierului responsabilă cu judecata se închide, deci tinzi să critici mai puțin și să acorzi mai multă atenție nevoilor și dorințelor partenerului. Astfel, ai șansa de a învăța cum să fii alături de o persoană, să o asculți și să o susții la nevoie.

Citește și Vrei un copil? Renunță la partidele rapide de sex! Ce spun noile studii

5.    Dacă iubirea durează, se transformă

Dacă dragostea durează, această euforie însoțită de neliniște se calmează în decurs de câțiva ani: pasiunea poate rămâne, dar stresul dispare, iar nivelurile de cortizol și serotonină revin la normal. Zonele creierului asociate cu recompensa și plăcerea sunt încă active, dar acea euforie asemănătoare dependenței de droguri se diminuează.

Acest lucru nu înseamnă că „îndrăgosteala‟ trebuie să dispară cu totul: unele studii științifice au arătat că este posibil ca, după zeci de ani de relație, partenerii să fie încă îndrăgostiți nebunește unul de altul.

De asemenea, mai spun cercetătorii, dacă unele cupluri simt că, după mai mulți ani, au fost acaparate de rutină, acest lucru nu înseamnă că scânteia iubirii nu mai poate fi aprinsă în cazul lor, dimpotrivă.

Dacă partenerii discută sincer și își reamintesc ce i-a apropiat inițial și dacă își reiau obiceiurile sexuale împuținate de-a lungul căsniciei, din diverse motive (creșterea copiilor, dificultăți financiare, stresul de la muncă etc), se activează din nou oxitocina, iar cei doi se simt reconectați.

@shutterstock



Recente

Ginesexualitate jpeg
divort jpg
sex la birou  foto   Shutterstock jpg
atractie cuplu jpg
5 indicii ca ai o relatie de cuplu perfecta chiar daca nu constientizezi  Sursa foto Pixabay jpg
7 motive pentru care nu ai relatia de cuplu visata  Sursa foto shutterstock 1053033374 jpg
Asa faci fata unei respingeri  Sursa foto shutterstock 1011979651 jpg
5 tehnici sa aplanezi o cearta in cuplu  Sursa foto Pixabay jpg
Cum v ar putea salva relatia dormitul in paturi separate  Sursa foto shutterstock 2179362725 jpg
Reactia emotionala a femeilor care topeste inima barbatilor  Sursa foto shutterstock 793940869 jpg
Cele mai ciudate observatii stiintifice despre iubire  Sursa foto shutterstock 1753478519 jpg
femeie și bărbat care se ceartă  foto   Shutterstock jpg
shutterstock 572240722 jpg
album foto jpg
Jobul poate distruge o relatie  Sursa foto shutterstock 2203174377 jpg
Recomandărisexolog pentru o viata sexuala mai buna in 2024  Sursa foto Pixabay png
cuplu jpg
Ucigasi tacuti ai unei relatii  Sursa foto shutterstock 2245035293 jpg
libido pauza shutterstock 224931571 jpg
cuplu, casatorie  jpg