Ce se întâmplă în creier când te îndrăgostești și de ce iubirea e ca un drog

Când iubim, ne simțim inima plină de bucurie și seninătate, dar știai că și creierul are parte de transformări semnificative? Îți propunem să afli cum poate iubirea să-ți sucească mințile, la modul științific! Adică ce se întâmplă în creier când te îndrăgostești.

image

Oamenii de știință spun că, atunci când ne îndrăgostim, substanțele chimice asociate cu circuitul recompensei ne acaparează creierul, producând diverse răspunsuri fizice și emoționale: inima bate mai repede, ochii strălucesc, simțim că suntem inundați de pasiune, dar și de anxietate.

Nivelurile cortizolului, numit și „hormon al stresului‟, cresc la începutul unei relații romantice, pentru ca organismul să facă față situației în care este pus. Odată cu creșterea cortizolului, serotonina (un neurotransmițător responsabil, printre altele, cu starea de spirit și somnul), se epuizează. Nivelurile scăzute de serotonină înmulțesc speranțele și îngrijorările corelate cu noua relație și poate chiar să tulbure somnul.

În același timp, crește nivelul de dopamină, acel „hormon al fericirii” asociat cu plăcerea și recompensa. De asemenea, în timpul actului sexual se eliberează oxitocina, „hormon al atașamentului” care adâncește sentimentele de atașament ale partenerilor unul față de altul și îi face pe cei doi să se simtă mai conectați.

Vezi și 5 gesturi ciudate de care sunt în stare cuplurile când sunt îndrăgostite

Iată în cel fel te afectează concret dragostea:

1.    Te face dependent

Se spune că dragostea este ca un drog, iar această credință nu e deloc departe de adevăr. Când te îndrăgostești, se activează aceeași zonă din creier care face ca o persoană care ia droguri să devină dependentă. Așadar, nu e de mirare că, la fel ca un dependent de droguri, și un om îndrăgostit este euforic, se concentrează cu greu la sarcinile pe care le are de făcut zilnic, este complet absorbit de persoana iubită, la care se gândește mereu și își dorește să petreacă tot mai mult timp cu aceasta.

2.    Te scapă de stres

Știai că atunci când te ține de mână persoana pe care o iubești, îți scade tensiunea arterială, ți se diminuează orice durere fizică ai avea și stresul dispare ca prin minune? Acest lucru se întâmplă dintr-un motiv clar și anume pentru că funcția creierului se modifică.

3.    Îți îmbunătățește sănătatea mintală

Dragostea nu este bună doar pentru sănătatea fizică, ci și pentru cea mintală. Unele cercetări arată că persoanele îndrăgostite, aflate în relații de cuplu fericite, au un nivel mai mare de dopamină. Acest lucru se traduce într-o viață mai lungă și o sănătate mintală mai bună.

4.    Te învață empatia

Când te îndrăgostești, zona creierului responsabilă cu judecata se închide, deci tinzi să critici mai puțin și să acorzi mai multă atenție nevoilor și dorințelor partenerului. Astfel, ai șansa de a învăța cum să fii alături de o persoană, să o asculți și să o susții la nevoie.

Citește și Vrei un copil? Renunță la partidele rapide de sex! Ce spun noile studii

5.    Dacă iubirea durează, se transformă

Dacă dragostea durează, această euforie însoțită de neliniște se calmează în decurs de câțiva ani: pasiunea poate rămâne, dar stresul dispare, iar nivelurile de cortizol și serotonină revin la normal. Zonele creierului asociate cu recompensa și plăcerea sunt încă active, dar acea euforie asemănătoare dependenței de droguri se diminuează.

Acest lucru nu înseamnă că „îndrăgosteala‟ trebuie să dispară cu totul: unele studii științifice au arătat că este posibil ca, după zeci de ani de relație, partenerii să fie încă îndrăgostiți nebunește unul de altul.

De asemenea, mai spun cercetătorii, dacă unele cupluri simt că, după mai mulți ani, au fost acaparate de rutină, acest lucru nu înseamnă că scânteia iubirii nu mai poate fi aprinsă în cazul lor, dimpotrivă.

Dacă partenerii discută sincer și își reamintesc ce i-a apropiat inițial și dacă își reiau obiceiurile sexuale împuținate de-a lungul căsniciei, din diverse motive (creșterea copiilor, dificultăți financiare, stresul de la muncă etc), se activează din nou oxitocina, iar cei doi se simt reconectați.

@shutterstockRecente

Cum iti influenteaza ovulatia libidoul Sursa imagine shutterstock 2256590623 jpg
infidelitate jpg
De la ce varsta incepe sa sune ceasul biologic al barbatilor Sursa foto shutterstock 1290589387 jpg
4 semne ca partenerul nu te va insela niciodata Sursa foto shutterstock 795913363 jpg
potență jpg
Valentine’s Day jpg
Cuplu jpg
Diferentele dintre relatia de cuplu cu un sociopat si o iubire reala Sursa foto shutterstock 1930345940 jpg
Cerere in casatorie jpg
Comportamente aparent neatractive, atragatoare pentru femei Sursa foto shutterstock 360382934 jpg
cuplul de îndrăgostiți sursa  shutterstock 1550852267 jpg
Valentine’s Day jpg
cummentiivieflacarapasiuniiintr orelatiedeanibuni jpg
Probleme sexuale jpg
bărbat și femeie sursa  hutterstock 139884175 jpg
jonathan borba aC5 EFhq7Fs unsplash jpg
bărbat și femeie, pasiune sursa  GettyImages 165567824 jpg
Cearta jpg
Top 10 profesii care te predispun la divort A ta e pe lista Sursa imagine shutterstock 2148892487 jpg
Lucruri despre femei pe care barbatii nu le inteleg jpg