Cum menținem pasiunea vie în relația de cuplu, potrivit specialiștilor

Dacă te-ai întrebat vreodată ce se întâmplă în creierul tău când îți vezi partenerul de viață, o echipă de cercetători din America crede că ar fi găsit răspunsul. De asemenea, specialiștii consideră că au aflat și cum să menții pasiunea vie în relația de cuplu! 

image

Mai mulți neurologi de la Universitatea din Colorado au vrut să afle de ce suntem atrași unii de alții, ce se întâmplă în creier când ne întâlnim cu persoanele iubite și cum menținem pasiunea vie în relația de cuplu. 

Citește și: Ucigașii tăcuți ai unei relații de cuplu. Ai grijă să-i elimini la timp! 

În cadrul cercetării, s-au studiat reacțiile neuronale pe care le au animalele în interacțiunea cu altele. La acest studiu s-a folosit mamifere din specia vole de prerie, animale din America de Nord, de mici dimensiuni, cu blana cenușie și maro, urechi și cozi scurte. Alegerea s-a bazat pe relațiile monogame puternice pe care această specie le formează. 

Pe aceste animale au fost efectuate două experimente. În primul test, au fost separate de parteneri printr-o ușă controlată cu o pârghie, iar în al doilea au fost separate de un gard escalabil. În ambele teste, animalele au avut implantate în creier sezori cu fibră optică, care au luminat la detectarea producției de dopamină, o moleculă care apare în organism la începutul relației, când are loc sentimentul de îndrăgostire. 

Acești senzori s-au aprins precum „bețișoare strălucitoare” când animalele au împins pârgia sau s-au urcat peste perete și s-au reunit cu partenerii lor. Concluzia? „Există mai multă dopamină în creierul nostru când suntem cu partenerul decât atunci când ne aflăm alături de un străin, ceea ce ne aduce plăcere și fericire”, a spus unul dintre cercetători.

Vezi și: Test. Răspunde la aceste întrebări și află dacă sunteți pregătiți pentru căsătorie!

Distanța dăunează în relația de cuplu? 

În schimb, același răspuns nu s-a observat când animalele s-au reunit după ce au fost despărțite timp de 4 săptămâni. Când s-au terminat săptămânile de studiu, iar animalele s-au reîntâlnit, dopamina pe care o simțeau cândva era aproape inexistentă. Dorința conexiunii dispăruse! „Poate fi tradus printr-un fel de resetare în creier, care îi permite animalului să formeze noi conexiuni”, a explicat unul dintre specialiști. 

Desigur, sunt necesare mai multe cercetări pentru a înțelege cum se traduc aceste rezultate la oameni, dar echipa consideră că studiul are implicații impotante pentru oamenii care se luptă să formeze legături strânse și pentru cei care trec printr-o despărțire. 

Sursă foto: Shutterstock  



Recente

cuplu fericit jpg
Ginesexualitate jpeg
divort jpg
sex la birou  foto   Shutterstock jpg
atractie cuplu jpg
5 indicii ca ai o relatie de cuplu perfecta chiar daca nu constientizezi  Sursa foto Pixabay jpg
7 motive pentru care nu ai relatia de cuplu visata  Sursa foto shutterstock 1053033374 jpg
Asa faci fata unei respingeri  Sursa foto shutterstock 1011979651 jpg
5 tehnici sa aplanezi o cearta in cuplu  Sursa foto Pixabay jpg
Cum v ar putea salva relatia dormitul in paturi separate  Sursa foto shutterstock 2179362725 jpg
Reactia emotionala a femeilor care topeste inima barbatilor  Sursa foto shutterstock 793940869 jpg
Cele mai ciudate observatii stiintifice despre iubire  Sursa foto shutterstock 1753478519 jpg
femeie și bărbat care se ceartă  foto   Shutterstock jpg
shutterstock 572240722 jpg
album foto jpg
Jobul poate distruge o relatie  Sursa foto shutterstock 2203174377 jpg
Recomandărisexolog pentru o viata sexuala mai buna in 2024  Sursa foto Pixabay png
Ucigasi tacuti ai unei relatii  Sursa foto shutterstock 2245035293 jpg
libido pauza shutterstock 224931571 jpg
cuplu, casatorie  jpg