Fexting. Ce este și cum afectează relațiile?

Devenit cunoscut în ultima vreme pe TikTok, conceptul de fexting nu este un fenomen recent. Află în ce constă şi în ce mod influenţează cuplurile!

image

Mulţi parteneri obişnuiesc să se certe prin mesaje text indiferent de tema care iscă discuţiile în contradictoriu, de la cele mai nesemnificative la cele mai grave. Chiar dacă nu ştiu că există un nume pentru astfel de certuri, cu siguranţă, fexting este o manifestare a anxietăţii de cuplu.

Expertul în relații Hayley Quinn, citat de Glamour, îl definește ca pe acel moment în care ajungi în mijlocul unui conflict cu partenerul, dar nu faţă în faţă, ci prin mesaje scrise. Experții au concluzionat că anxietatea este una dintre principalele cauze ale fexting-ului, la care se adaugă nevoia de a rezolva neînţelegerile pe loc. Cum trăim în era comunicării instantanee, dacă ceva deranjează în propria relație, simți nevoia să acționezi rapid, fără a mai aştepta un moment potrivit pentru a discuta privindu-vă în ochi.

Modalitate de a evita confruntarea directă

Prin scrierea mesajelor text, este mai uşor să exprimi frustrări, nemulţumiri, dorinţe. Este adesea o modalitate de a face ca o confruntare să pară mai blândă. Conflictul este inconfortabil, iar mesajele ajută ambii parteneri să gestioneze acel disconfort și să evite confruntarea directă. Din păcate, situația se poate încinge din cauza lipsei de comunicare non-verbală.

Este greu să-ţi dai seama cum se simte cu adevărat celălalt prin intermediul mesajelor, iar ceea ce pare a fi un mesaj nevinovat ar putea fi decodat ca unul nepoliticos, sarcastic sau conflictual.

Vezi și: Te-ai pus la curent cu termenii sexuali din 2024? Ce înseamnă „findom” sau „corn”?

Certurile prin mesaje ajung să culmineze cu despărțiri

Cel mai des, fexting-ul apare în relaţiile la distanță. Se aduc în discuție subiecte care nu ar putea la conflict în mod obişnuit și se transformă într-o ceartă pe care niciunul dintre parteneri n-o intenţiona.

Sunt şi cupluri care se ceartă numai prin mesaje text, tocmai pentru a evita confruntările directe. Motivele fextingului pot fi cele mai banale, de la dezordinea lăsată de celălalt, la treburi pe care unul dintre parteneri le tot amână. Unii sunt prea nerăbdători să aștepte să se întâlnească sau să-şi vorbească la telefon.

Fexting-ul poate fi şi benefic?

Uneori, partenerii au viteze de procesare diferite, așa că notarea gândurilor și sentimentelor poate oferi fiecărei persoane timp să înţeleagă ce i s-a transmis, dacă are suficientă empatie şi răbdare să vadă lucrurile din punctul de vedere al celuilalt.

Te-ar mai putea interesa: 5 tehnici să aplanezi o ceartă în cuplu. Tu le știi?

Pentru ca fexting-ul să fie cu adevărat util, ar fi bine să fie urmat de o discuţie faţă în faţă pentru a clarifica lucrurile cu adevărat. Prioritizează conversațiile în persoană sau apelurile video pentru subiecte sensibile.

Dacă mesajul partenerului te-a supărat sau iritat, poate fi mai bine să te oprești şi să aştepţi să te calmezi înainte de a ataca imediat. Cearta poate fi constructivă. Îţi permite să elimini problemele și să le rezolvi împreună cu partenerul.

FOTO: ShutterstockRecente

cuplu shutterstock 764346061 jpg
Pauza erotica Sursa foto shutterstock 2191768607 jpg
Inghetata preferata iti prezice compabilitatea in cuplu Sursa foto shutterstock 644431765 jpg
divort jpg
prima intalnire, falsitate jpg
lipsa atractiei sexuale jpg
bărbat și femeie foto  Shutterstock jpg
fructe foto  Shutterstock jpg
casatorie jpg
Cearta in cuplu Sursa foto shutterstock 1916667158 jpg
discuții în cuplu foto  Shutterstock jpg
cuplu fericit jpg
Ginesexualitate jpeg
divort jpg
atractie cuplu jpg
sex la birou foto  Shutterstock jpg
5 indicii ca ai o relatie de cuplu perfecta chiar daca nu constientizezi Sursa foto Pixabay jpg
7 motive pentru care nu ai relatia de cuplu visata Sursa foto shutterstock 1053033374 jpg
Asa faci fata unei respingeri Sursa foto shutterstock 1011979651 jpg